Varje vecka förlorar barn motsvarande en natts sömn på grund av att de kollar sociala medier i mobilen, det visar en ny studie.

ANNONS

Det är svårt för oss alla att ignorera notiser om meddelanden på sociala medier och enligt forskning är frestelsen att titta ännu större för barn och ungdomar, det skriver Fortune.

En ny studie från De Montfort University i Leicester i Storbritannien, indikerar att 12,5 procent av alla 10-åringar förlorar ungefär motsvarande en natts sömn i veckan på grund av att de vaknar på natten för att kolla aviseringar i mobilen.

Barn använder sociala medier fyra timmar om dagen

Forskningen har letts av psykologiföreläsaren John Shaw och 60 elever, som alla var 10 år, från skolor i Leicester, har varit involverade i studien. Barnen fick i genomsnitt 8,7 timmars sömn per natt, vilket är mindre än de 9–12 timmar som USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC, rekommenderar för barn i skolåldern.

De flesta av barnen sade att de använder sociala medier mer än fyra timmar per dag och två tredjedelar av barnen sade att de använder sociala medier innan de går och lägger sig.

Sociala medier gör dig mer orolig

”Rädslan för att missa något, som drivs av sociala medier, påverkar direkt deras sömn. De vill veta vad deras vänner gör, och om du inte är online när något händer betyder det att du inte deltar i det, sade John Shaw på British Science Festival förra veckan, skriver Fortune.

Han sade vidare att det kan bli en återkopplingsslinga och förklarade att det är mer sannolikt att du är på sociala medier om du är orolig och att du blir mer orolig som ett resultat av det. Dessutom fördröjer du sömnen när du tittar på något som stimulerar.

Sömnbrist ger fysiska och psykiska problem

Sömnbrist kan leda till både fysiska problem, som fetma och typ 2-diabetes, och till psykiska problem och problem att fokusera. CDC rekommenderar att bärbara datorer, mobiltelefoner och videospel ska lämnas utanför sovrummet och experter föreslår regelbundna tider för sänggående och för att gå upp på morgonen.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sömnforskare: Bra att sömn blivit något vvi talar om [Dagens PS]

Läs mer: Studie: Facebook är dåligt för din psykiska hälsa [Dagens PS]