Dagens PS

Att förebygga Parkinsons sjukdom kan börja vid middagsbordet

folkhälsan
Den som äter mycket ultraprocessad mat löper större risk att utveckla Parkinsons sjukdom, visar en ny kinesisk studie.
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

Kinesiska forskare varnar för läsk, varmkorv, kakor och chips. Den som ofta och dagligen äter ultraprocessad mat kan mer än fördubbla risken för att utveckla Parkinsons sjukdom, visar en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I studien har forskarna undersökt vad som händer om man dagligen äter ett dussintals ultraprocessade matvaror som var och en väger cirka 230 gram. Resultaten är nedslående.

“Vår forskning visar att om man äter för mycket bearbetad mat, som sockerhaltiga läskedrycker och förpackade snacks, kan det påskynda tidiga tecken på Parkinsons sjukdom”, säger Xiang Gao, forskare vid Fudanuniversitetet i Shanghai i ett uttalande, enligt amerikanska CNN.

Läs mer: Forskaren larmar: Parkinsons är skapad av människor. Dagens PS

Oklart om deltagarna fick Parkinsons sjukdom senare

Vad man äter ser alltså ut att påverka utvecklingen av Parkinsons sjukdom. Men även om studien visade att personer som åt mer ultraprocessade livsmedel tenderade att rapportera fler tidiga symtom gick det inte att slå fast en direkt ökning av risken för Parkinsons sjukdom i sig, säger Daniel van Wamelen.

Han är klinisk universitetslektor i neurovetenskap vid King’s College London som kommenterar den kinesiska forskningen till CNN.

”Studien spårade inte om deltagarna diagnostiserades med Parkinsons senare”, säger van Wamelen i ett uttalande. ”Men om man har fler av dessa symtom tyder det på en högre risk över tid.”

ANNONS

Senaste nytt

Läsk, pålägg och snacks i studien

I studien analyserades flera års hälso- och kostdata för nästan 43 000 deltagare i USA. Ingen hade Parkinsons sjukdom vid studiens början. Alla rapporterade själva vad de åt med några års mellanrum – en svaghet med forskningen eftersom deltagarna kanske inte kom ihåg sitt matintag exakt.

ANNONS

Livsmedel som mättes i studien inkluderade artificiellt eller sockersötade drycker, kryddor, såser och pålägg, förpackade sötsaker, snacks, desserter, yoghurt och mejeribaserade desserter, bröd, flingor samt salta snacks.

Spannmål och bröd tillhör undantagen bland det som är ultraprocessat. Enligt studien visar ingenting på att man löper en större risk att utveckla Parkinsons sjukdom om man äter mycket av dessa matvaror. (Foto: Pexels)

Bröd och spannmål är okej

Studien fann en koppling mellan tidiga tecken på Parkinsons sjukdom och alla typer av ultraprocessade livsmedel utom bröd och spannmål. Det är en upptäckt som indikerar en underliggande funktion bland de flesta sorters ultraprocessade livsmedel och som kan förklara resultaten.

En anledning kan vara att ultraprocessade livsmedel vanligtvis har mindre kostfiber, protein och mikronäringsämnen – men har tillsatt socker, salt och mättade eller transfetter.

Ultraprocessade livsmedel kan också påverka balansen mellan flora i tarmen, medan tillsatser kan öka inflammation, fria radikaler och neurondöd, enligt studien.

Läs mer: Spanska Inbrain utmanar Musks Neuralink. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS