Enligt en stor studie kan allvarlig covid-19 kopplas till högre risk för ångest och depression och mRNA-vaccin ger fler antikroppar i bröstmjölken än virusvectorvaccin.

ANNONS

Personer som haft allvarlig covid-19 och varit sängliggande i minst sju dagar har en 60 procent högre risk för att drabbas av ångest och depression, det visar en stor studie som har publicerats i tidskriften The Lancet Public Health, rapporterar Bloomberg.

Studien visar även att personer som haft sjukdomen men inte varit sängliggande har mindre risk att drabbas av ångest och depression är personer som aldrig haft covid.

Andra neurologiska problem är också vanliga efter covid-19. Det finns forskning som visar att även mild covid-19 kan påverka hjärnans funktion, exempelvis rapporterade ett forskarteam från Oxford Univerity tidigare i mars att hjärnan krympte lika mycket som under tio års åldrande.

En fjärdedel drabbas av post-covid

Reuters rapporterar att enligt data från 21 tidigare studier gjorda i Europa, Asien, Australien och Sydamerika, får ett av fyra barn med covid-19-symptom post-covid. Av 80 071 barn med covid-19 i studierna fick 25 procent symptom som varade i 4 till 12 månader, det rapporterar forskare i en ännu inte expertgranskad studie publicerad i medRxiv.

De vanligaste symptomen hos barnen var neuropsykiatriska, som påverkat humör, trötthet, sömnstörningar, huvudvärk, kognitiva förändringar, yrsel, problem med balansen, andningssvårigheter, bröstsmärtor, hosta, oregelbunden hjärtrytm, överdriven svettning, klåda, håravfall, diarré, kräkningar, illamående och ont i magen.

Forskarna poängterar att när data från flera olika studier, med olika metodologi, analyseras kan man inte dra säkra slutsatser, men det är ändå tydligt att många barn drabbas av fysiska och psykiska hälsokonsekvenser efter en covid-19-infektion.

mRNA-vaccin bättre skydd i bröstmjölk

Enligt en studie publicerad i Jama Pediatrics är mRNA-vaccinen från Pfizer Biontech eller Moderna mot covid-19 bättre för kvinnor som vill överföra vaccinframkallade antikroppar till sina barn via bröstmjölken än de vector-baserade vaccinen från Astra Zeneca eller Johnson & Johnson.

ANNONS
ANNONS

I studien mätte forskarna de olika antikropparna i bröstmjölk och 96–97 procent av kvinnorna som fått två doser av mRNA-vaccin hade antikroppar i sin bröstmjölk. Av de kvinnor som fått två doser av Johnson & Johnsons vaccin hade endast 48 procent antikroppar i bröstmjölken och av dem som fått Astra Zenecas vaccin hade endast 39 procent antikroppar i bröstmjölken.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hjärndimma efter covid liknar ”kemohjärna” [Dagens PS]