Dagens PS

Studie: Även mild covid-19 ger hjärnskador

Med hjälp av magnetröntgen både innan och efter insjuknande har forskare kunnat se att även mild covid-19 ger hjärnskador
Med hjälp av magnetröntgen både innan och efter insjuknande har forskare kunnat se att även mild covid-19 ger hjärnskador. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 mars 2022Publicerad: 08 mars 2022

En ny brittisk studie visar att även mild covid-19 ger vävnadsskador på hjärnan och nedsatt kognitiv funktion.

ANNONS
ANNONS

Subtila vävnadsskador i de regioner av hjärnan som är kopplade till luktsinnet och en liten förlust av hjärnans totala volym efter en covid-19-infektion upptäcktes i en studie som leddes av forskare vid Oxfords universitet, det skriver CNBC.

Åtminstone under de första månaderna efter en covid-19-infektion gäller detta även vid milda infektioner. Forskarna såg även att milda infektioner också är förknippade med nedsatt kognitiv funktion.

Särskilt intressant studie

Dr. Serena S. Spudich, neurolog vid Yale University School of Medicine, som är en av forskarna bakom studien, menar att den här studien är särskilt intressant eftersom den är den första studien som är baserad på bilder av hjärnan tagna både innan och efter en covid-19-infektion.

“Denna studiedesign övervinner några av de största begränsningarna i de flesta hjärnrelaterade studier av Covid-19 hittills, som förlitar sig på analys och tolkning vid en enda tidpunkt hos personer som haft Covid-19”, säger hon till CNBC.

Fokuserar på mild sjukdom

De flesta studier om covid-19 som är relaterade till hjärnan har fokuserat på svår covid-19 så den här studien sticker även ut eftersom de flesta av studiedeltagarna hade haft mild covid-19, vilket är den absolut vanligaste formen av sjukdomen.

Studiens huvudförfattare Gwenaëlle Douaud, docent vid Nuffield Department of Clinical Neurosciences i Oxford, säger till CNBC att förlusten av hjärnvolym som hon och hennes kollegor observerade hos hundratals individer motsvarar minst ett år av normalt åldrande.

ANNONS

“Det är hjärnskada, men det är möjligt att det är reversibelt,” säger hon till CNBC och konstaterar att det ändå är ganska läskigt eftersom det upptäcktes hos människor som haft milda infektioner.

Data från en stor databas

Forskarna använde data från United Kingdom Biobank, en enorm databas som redan innan covid-19-pandemin började innehöll bilder av tusentals hjärnor tagna med magnetkamera, MRI, samt information om resultat i kognitiva tester, diet och livsstil.

Forskarna fokuserade på 401 personer mellan 51 och 81 år gamla som enligt klinisk data hade testat positivt för covid-19. Dessa personer ombads återkomma för ytterligare MRI som gjordes cirka fem månader efter att de smittats.

De flesta av studiedeltagarna hade haft en mild infektion, endast 15 procent hade behövt läggas in på sjukhus på grund av sjukdomen.

Såg en tydlig trend

Forskarna jämförde studiedeltagarnas två MRI med MRI från en kontrollgrupp bestående av 384 personer som inte hade testat positivt för covid-19 och matchades med studiedeltagarnas nivåer av blodtryck, fetma, diabetes och rökning samt socioekonomiska status, kön och ålder.

Forskarna kunde se en tydlig trend bland dem som haft covid-19 av större förlust av hjärnans så kallade grå substans och en högre andel avvikelser i hjärnvävnaden.

ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hjärndimma efter covid liknar “kemohjärna”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS