Dagens PS

Skälet till att chefer känner sig som fejk

En kvinna som gestikulerar och som ser osäker ut.
Duger jag egentligen? Den frågan ställer sig många vd:ar. (Foto: Robin Higgins, Pixabay)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Trots att de befinner sig på toppen av företagsvärlden känner många chefer inte alltid att de förtjänar sin framgång. Ett fenomen som verkar ha förvärrats av covid-19.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny undersökning från managementkonsultföretaget Korn Ferry visar att hela 71 procent av amerikanska vd:ar lider av det så kallade bluffsyndromet där de tvivlar på sin kompetens och känner sig som bedragare, skriver CNBC Make it.

Anledningarna till detta är många och komplicerade, men ett viktigt skäl är att covid-19-pandemin förvärrade långvariga utmaningar för amerikanska företagsledare, och fyra år senare kämpar många fortfarande med de stora och övermäktiga förändringar som pandemin förde med sig.

Många utmaningar kommer samtidigt

Vd:ar ställs inför många nya utmaningar, inklusive snabb adoption av AI, anställdas motstånd mot att återvända till kontoret och ekonomiska nedgångar.

Tidigare kunde en genomsnittlig chef möta en eller två stora förändringar under sin tjänstgöringstid, men nu är förändringarna många och de kommer ofta samtidigt. Något som tycks skapa enorm press.

“Det är en självförtroendekris,” säger Mark Arian, vd för Korn Ferry.

“Jag tror inte att folk förstår hur komplicerat jobbet som vd har blivit. Vi hanterar en mängd problem samtidigt.”

ANNONS

Senaste nytt

Oftare involverade i operativa frågor

Återgången till det normala har också visat sig vara svår på grund av hög inflation och ett osäkert ekonomiskt läge. Tillsammans med konsumenters oro och förändringar på världsarenan blir det nästan omöjligt att leda en organisation till framgång, menar undersökningen från Korn Ferry enligt CNBC Make it.

Under pandemin blev fler vd:ar dessutom involverade i operativa frågor som att sätta riktlinjer för distansarbete och ombyggnad av kontor för att locka tillbaka anställda. Den extra arbetsbördan, i kombination med en snabbt föränderlig affärsmiljö, har tyngt ledarna. 

ANNONS

Många chefer avgår

Den globala vd-omsättningen ökade kraftigt under första kvartalet 2024, med 51 avgångar och 68 nya tillsättningar bland företag i globala aktieindex som S&P 500 och FTSE 100, detta enligt managementkonsultföreta Russell Reynolds Associates. 

Omkring 15 procent av de avgående vd:arna hade suttit på sina poster i mindre än två år.

Manliga chefer stannar oftare kvar på sina poster. (Foto: Hunters Race, Unsplash)

Kvinnliga chefer slutar oftare 

Omsättningsgraden är värre för kvinnor i högre chefspositioner. Cirka 24 procent  kvinnliga vd:ar lämnar sin post inom två år, vilket är mer än dubbelt så många som de 10 procent av män som gör det samma.

Trots dessa utmaningar är låg lön inte en av dem. Medianlönen för vd:ar nådde 16,3 miljoner dollar, cirka 1,5 miljarder svenska kronor, 2023. Alltså nästan 200 gånger den genomsnittliga arbetstagarens lön, detta enligt data analyserade för Associated Press av affärsutvecklingsföretaget Equilar. 

Omkring två dussin vd:ar i undersökningen fick en löneökning på 50 procent eller mer.

Måste anpassa sig

ANNONS

Ökade förväntningar på att vd:ar ska ta ställning i politiska och sociala frågor har också ökat stressen. Enligt en undersökning från PR- och marknadsföringsföretaget Edelman förväntar sig 70 procent av de amerikanska arbetstagarna att vd:ar ska ta ställning i invandringsfrågor, och 74 procent förväntar sig att de ska ha åsikter om klimatförändringar.

“De mest framgångsrika ledarna kommer att vara de som snabbt kan anpassa sig till förändrade anställdas krav och konsumentbeteenden”, säger Mark Arian.

“Det räcker inte med att hålla hjulen snurrande,” säger han.

“Du måste kunna hantera förändringar som kommer från alla håll.”

Fakta om bluffsyndromet
Bluffsyndrom (imposter syndrome på engelska) beskriver känslan av att inte vara tillräckligt kompetent eller duktig, trots bevis på motsatsen. Personer med bluffsyndrom underskattar ofta sina egna prestationer och tillskriver framgångar till tur eller yttre omständigheter snarare än sin egen förmåga

Läs även:

Postnords vd avgår med omedelbar verkan. Dagens PS

Netflix grundare lämnar vd-posten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]