I ett extremt långt inlägg försöker Facebooks vd Mark Zuckerberg dementera de allvarliga anklagelserna som riktas mot företaget.

ANNONS

I kommentarsfälten fnyser och hånskrattar dock många användare åt hans påståenden om att visselblåsarens uppgifter och svidande kritik skulle vara påhitt och lögn.

”Kan vi få det här inlägget faktakontrollerat, snälla?”

”Var är faktakontrollen på de här lögnerna?”

Så där låter det bland annat.

Visselblåsaren Frances Haugen hävdar att Facebook prioriterar vinster före användares hälsa och säkerhet och menar att bolaget är en ”förrädare av demokratin”.

Zuckerberg skriver att det inte är sant.

ANNONS
ANNONS

”Argumentet att vi medvetet tillhandahåller innehåll som gör folk arga för att göra vinst är djupt ologiskt. Vi tjänar pengar på annonser och annonsörer som konsekvent gör klart för oss att de inte vill ha sina annonser bredvid skadligt eller upprörande innehåll”, enligt Zuckerberg.

”Jag vet inget teknikbolag som medvetet bygger produkter som gör människor arga eller deprimerade. De moraliska, de affärsmässiga och de produkttekniska incitamenten pekar alla i motsatt riktning”, fortsätter Facebooks vd.

Inget gehör hos användarna

Vidare hävdar han att Silicon Valley-företaget – hans livsverk som gjort honom till femte rikaste personen i världen (Zuckerberg är god för 97 miljarder dollar i dagsläget, enligt tidskriften Forbes) – har stort fokus på att värna barns och ungas säkerhet, där vill man vara branschledande, menar han.

Användarna som kommenterar inlägget verkar emellertid inte vara imponerade.

Statusuppdateringen från Facebooks högsta boss beskrivs som ”desinformation”, och det är ingen tvekan om att den världsomspännande, sociala plattformen bidrar till att skada människor heter det. Det förekommer såväl ”trakasserier” som ”missbruk”, anser många kommentatorer.

Flera anser också att Zuckerberg kunde ha sparat på bokstäverna, samtidigt kan hans långa inlägg vara främsta beviset på att det inte står rätt till hos företaget, anser en del.

Det ska sägas att många även hyllar Facebook och tycker att företaget gör en god gärning för världen.

ANNONS
ANNONS

I det aktuella inlägget, publicerat för bara några timmar sedan, beklagar även Zuckerberg det sex timmar långa avbrottet som drabbade den sociala mediejätten i måndags. Teknikhaveriet är ”ett misslyckande”, erkänner han.

Läs även: Facebook pausar planer för Instagram Kids [Dagens PS]

Läs mer: Jätteläcka av dokument avslöjar Facebook och Zuckerberg [Dagens PS]

Läs vidare: Kändisar har gräddfil på Facebook [Dagens PS]