Svenska musikundret Spotify rasar mot den amerikanska techjättens nya pakettjänst.

Apple, som hade sitt årliga prylevent på tisdagen, lanserar ett nytt paket av tjänster – Apple One – som enligt Spotify utestänger andra aktörer från Apples användare.

”Vi ber konkurrensmyndigheter att begränsa Apples agerande, som stävjar konkurrensen och kan, om det inte hejdas, göra obotlig skada för utvecklare och hotar vår gemensamma frihet att lyssna, lära, skapa och nätverka”, skriver den svenska musiktjänsten i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

Apples avgift upprör mest

I Apple One kan användarna kombinera flera kombinationer av prenumerationer för streamingtjänster som exempelvis musik, film och datorspel under ett och samma abonnemang.

ANNONS
ANNONS

Fram till nu har priset för prenumeration hos både Apple och Spotify varit 99 kronor per månad. Men Apple One kommer att ta en abonnemangsavgift på 155 kronor i månaden vilket Spotify ser som ett bevis på att techjätten undergräver den fria konkurrensen.

Spotify reagerar mest på att Apple tar 30 procent av alla köp som görs med Iphones, däribland på Spotify-prenumerationer. Allt medan Apples egen musiktjänst Apple Music slipper undan med lägre avgift, trots att prenumerationsavgiften är densamma, enligt Spotify.

EU-kommissionen utreder sedan tidigare Apple för konkurrensbrott. Två utredningar pågår och Spotify stämde i fjol USA-bjässen för just det inför EU:s konkurrensmyndighet.