Med nya funktioner och en hög prestanda är Playstation 5 en konsol som lyckas att leverera en gamingupplevelse i särklass. Jämfört med Playstation 4 erbjuder Playstation 5 både uppgraderingar inom hårdvaran och nya detaljer för att skapa en enklare användning.

ANNONS

Sonys flaggskepp inom tv-spel, Playstation 5, släpptes i Sverige under förra veckan. Tv-spelskonsollen lanseras fyra år efter att Sony släppte den senaste generationen av Playstation, Playstation 4 Pro.

Med en prislapp på 5999 kronor landar kostnaden för en Playstation 5 i linje med konkurrerande Xbox Series X, som kostar 5695 kronor.

Playstation 5 är dock värd det höga priset och lämpar sig för alla typer av användare, enligt Techradar.

Sonys största spelkonsol

Det första märkvärda med Playstation 5 är att det är en enorm spelkonsol. Enligt Techradar är måtten på spelkonsolen cirka 38,8 x 8 x 26 cm.

Detta gör Playstation 5 till den största spelkonsol som Sony har producerat och den löper risk att vara för stor för att kunna få plats i många tv-bänkar.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt finns det en bakomliggande tanke med designen av spelkonsollen.

Storleken möjliggör mer utrymme för fläktar och ventilation – och Playstation 5:s fläktsystem för avsevärt mycket mindre väsen av sig jämfört med Playstation 4.

PlayStation 5 kvalar in som den största spelkonsolen tillverkad av Sony (Foto: Sony)
Playstation 5 kvalar in som den största spelkonsolen tillverkad av Sony (Foto: Sony)

Imponerande prestanda

När det kommer till prestandan är Playstation 5 en avsevärd uppgradering från Playstation 4.

Playstation 5 använder den nya anpassade RDNA 2 GPU:n, vilket möjliggör en 4K-upplösning med 120 bilder per sekund. Dessutom har Playstation 5 en AMD Zen 2-baserad CPU med 8 kärnor vid 3,5 GHz.

Rent krasst resulterar de nya specifikationerna en tydlig förbättring från Playstation 4.

Techmore rapporterar att vid spel som Marvel’s Spider-Man: Miles Morales har laddningstiderna gått från 20 sekunder på Playstation 4 till under en sekund på Playstation 5.

ANNONS
ANNONS

Den enda större besvikelsen är att Playstations 5 erbjuder ett blygsamt lagringsutrymme med en SSD på 825 GB.

Sony motiverade beslutet för att hålla nere kostnaden på Playstation 5.

Dock innebär det att användare kommer att behöva vara eftertänksamma om vilka spel de installerar eftersom lagringsutrymmet snabbt kan ta slut.

Läs mer: Från bäst till ännu bättre – kameran som imponerar