Netflix är störst tv-producent i Europa med 72 europeiska produktioner under 2020. Det gör Netflix större än alla lokala aktörer medan konkurrensen från andra streamingtjänster hårdnar.

ANNONS

Netflix är Europas största producent av tv-serier i Europa, enligt en rapport från Ampere Analysis. Streamingtjänsten producerade 72 nya serier i Europa 2020, en ökning från 43 serier året innan.

Netflix springer därmed förbi de nationella giganterna brittiska BBC och tyska ZDF som endast skapade 54 respektive 55 nya serier förra året.

Det har haft en stor påverkan på den europeiska TV produktionsmarknaden, där lokala producenter tvingas bredda sitt utbud för att konkurrera med den internationella streamingtjänsten. Tyska ZDF har övergått från ett fokus på seriösa polisdraman till att även producera komediserier, rapporterar Business Insider.

Etablerar kontor i Stockholm

Den stora satsningen på nya serier i Europa är en följd av företagets strategi att öppna lokalkontor i europeiska huvudstäder. Under de senaste två åren har Netflix etablerat kontor i Madrid, Berlin, London, Paris, Amsterdam, Bryssel och Istanbul. De planerar att även expandera till Rom och Stockholm.

En orsak till Netflix expansion är EU.

EU har tryckt på att Netflix ska investera lokalt, både i produktion och administrativ personal, genom att införa kvotering för mängden europeiska serier som finns tillgängliga till lokala prenumeranter av streamingtjänster.

Netflix har haft stabil tillväxt av både prenumeranter och omsättning per kund inom Europa. EU, tillsammans med Afrika och mellanöstern, utgör med sina 68,5 miljoner prenumeranter cirka en tredjedel av Netflix totala antal kunder.

Konkurrensen om marknaden tätnar

En annan orsak till expansionen är att försvara denna marknad mot nya konkurrenter. Nykomlingar på marknaden som Disney Plus och Discovery Plus har börjat etablera sig, men lokala tv-producenter tror att det blir svårt för dem att komma ikapp.

ANNONS
ANNONS

Netflix har ett ”fem-års övertag” enligt Nicola De Angelis, vd för det italienska produktionsbolaget Fabula Pictures. Bolaget producerar serien Zero åt Netflix. Det kommer att bli svårt för de andra att ta igen försprånget säger han till Business insider, men Fabula Pictures förhandlar även med Disney och Amazon att producera serier åt dem. Framtiden ser ljus ut för europeisk inhemsk Tv-produktion.

Läs mer: Netflix utmanas av Warner Media och Discovery [Dagens PS]

Läs också: Netflix startar e-handel med varor från populära serier [Dagens PS]