Filmen ”Foodies” har biopremiär den 23 maj.

ANNONS

Vi får en unik inblick i ”en löst sammanhållen subkultur” bestående av folk som reser jorden runt för att äta på bara de bästa krogarna.

Det handlar om matlagning som elitidrott, om människor med alldeles för mycket pengar och klyftan mellan de som äter på högsta nivå och de som inte äter alls”, skriver filmbolaget TriArt i texten till trailern. 

De spenderar svindlande summor pengar och kan under sina mest intensiva turnéer äta på 10–15 lyxkrogar under en vecka. De mest lästa bloggarna har blivit en maktfaktor att räkna med i finkrogsindustrin, skriver Dagens Industri.

En av de största matnördarna är it-entreprenören Andy Hayler, som också bloggar om mjukvara på andyonsoftware.com. Han har byggt upp sitt företag inom ”data warehousing” kring mjukvaran Kalido Active Information Management. År  2002, utnämndes Hayler av av Red Herrings redaktörer till en av ”Top 10 Innovators”.

Allra mest passionerad är han dock över mat och Andy är en flitig gästkritiker i BBC-serien  “Masterchef: The Professionals”.

Han har ätit på restaurang 6.000 gånger och redan 2004 hade han ätit på alla trestjärniga krogar i världen. 

ANNONS
ANNONS

”Det var mycket lättare då. Nu har Guide Michelin utökat antalet krogar avsevärt och det krävs en hel del resande, inte minst till Japan. Men det gör inget för jag älskar verkligen japansk matlagning”, säger Andy Hayler i en intervju med Elite Traveler TV (se klippet nedan).

”Det som slog mig under arbetet med filmen är hur mycket dessa foodies betyder för krogarna och hur mycket de reser. Det är ett konstant resande, 50-60 länder per år”, säger Henrik Stockare, som gjort ”Foodies” tillsammans med Thomas Jackson och Charlotte Landelius, till Dagens Industri.

LÄS MER: The Real Michelin Man! Meet the devoted foodie who’s the first man to eat in every Michelin 3-star restaurant in the world (Daily Mail) »
 

Fem foodies som medverkar i dokumentären:

Andy Hayler (Andy Hayler’s Restaurant Guide)

Katie Keiko Tam (K’s Luxe Dining Tale)

ANNONS
ANNONS

Aiste Misevicute (Luxeat)

Perm Paitayawat (The Skinny Bib)

Steve Plotnicki (Opinionated About Dining)