Vinstrekord för ett enskilt börsbolag

Uppdaterad: 27 aug. 2022Publicerad: 27 aug. 2022
Saudi Aramco slår världsrekord i vinst för ett börsbolag. Här en bild över Saudi Aramco oljefält i Jemen under våren 2022. (Foto: Hassan Ammar/TT)

Rusningen i oljepriset har fått till följd att oljebolagens vinster gått i taket. I absoluta tal är det saudiarabiska Saudi Aramco som tjänat mest och slår vinstrekord.

ANNONS
ANNONS

Under det andra kvartalet levererade Saudi Aramco 500 miljarder kronor i nettovinst. Det är i alla bemärkelser en enorm vinst. Det vinstrekord för ett enskilt börsbolag och nästan lika mycket som Stockholmsbörsens bolag beräknas visa i nettovinst på helåret 2022.

Högre vinst än de största techjättarna tillsammans

Men även med andra jämförelser är det en anmärkningsvärd vinstnivå. I bilden nedan framgår att Saudi Aramcos vinst är högre än den sammanlagda vinsten från teknikjättarna Apple, Microsoft, Meta och Tesla.

Och då är som bekant Apple världens största bolag mätt i börsvärde.

vinstrekord för Saudi Aramco Källa: Chartr¨

ANNONS
ANNONS

Vinstrekord – högst någonsin i hela världen

Saudi Aramcos kvartalsvinst är sannolikt den högsta kvartalsvinsten någonsin av något noterat bolag. Fortsätter oljepriset att ligga på de här nivåerna så kommer helårsvinsten 2022 för Saudi Aramco att slå världsrekord i vinst.

Och det innebär att Saudi Aramco kommer att inta platsen som det mest vinstgivande bolaget i världen.

I fjol kom bolaget tvåa i vinstrankingen efter Warren Buffetts Berkshire Hathaway.

Relaterade artiklar:

Rekordtillväxt väntar energikällor som sol och vind. Dagens PS

ANNONS
ANNONS