Dagens PS

Vill du veta hur börsen ska gå? Follow the FED

Börsen: Techaktier ned på USA-börsen efter Fed-möte
Jerome Powell, ordförande för USA:s Federal Reserve, som höjt räntan för första gången sedan 2018. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 26 maj 2021Publicerad: 26 maj 2021

Extrema stimulanser, höga värderingar av börsen, negativ realränta, stigande inflation och företagsvinster är en kombination som gör marknaden förvirrad. Investerare trevar desperat efter någon ledstång att hålla sig i.

ANNONS
ANNONS

Amerikanska investmentbanken BofA har i alla fall hittat en historisk period som har likheter, där centralbanken hade huvudrollen.

1966-1978

Det är perioden från 1966 till 1978 som till sin karaktär påminner just om rådande situation. I grafen nedan har banken lagt in det stora börsindexet Dow Jones (vänster y-axel, mörkblå kurva) och centralbankens (FED) styrränta (höger y-axel och ljusblå kurva).

Notera även att räntekurvan är inverterad, så när ljusblå kurva stiger sänks räntan vilket innebär att FED stimulerar ekonomin. Och vice versa.

Oljeprischock

Tiden var speciell med krig i såväl Vietnam som Mellanöstern, oljeprischock samt att det monetära penning- och valutasystemet Bretton Woods havererade. För att nämna några hållpunkter.

Med tanke på räntenivån, stimulanser och utlovade åtstramningar är 1968 det år som borde påminna mest om vår nuvarande situation.

Sjösjuk

ANNONS

De kommande tio åren blev en berg- och dalbana. FED stramade åt och stimulerade om vartannat. Ett tag var styrräntan tvåsiffrig. Det låter nog som utopi för unga investerare med bolån som i dag kostar 1,5 procent om året.

För aktiemarknaden blev det ingen bra period. Mellan 1968 och 1978 var börsen i princip oförändrad. Men eftersom inflationen var hög blev det en negativ real avkastning. Dessutom blev nog många investerare sjösjuka av den slagiga aktiemarknaden.

FED styrde

Men det mest slående under perioden var hur sammanlänkad aktiemarknaden var med centralbanken. När FED stramade åt föll börsen. När FED stimulerade steg börsen.

Centralbankens agerande var viktigare än såväl krig som finansiella kollapser. Utvecklingen känns igen från fjolåret.

Det finns en gammal slogan på Wall Street som heter ”Follow the FED”. Det känns som den bästa ledstången framöver.

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS