Dagens PS

Vilket rally för råvaror – dessa ska du äga

Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 18 nov. 2021Publicerad: 18 nov. 2021

Om det är något tillfälle som man kan gratulera råvaruinvesterare så är det i år. Nästan allting har gått upp utom ädelmetaller. Och det är inga små uppgångar.

ANNONS
ANNONS

I snitt är råvarorna upp med hela 43 procent. Det är den största uppgången på 48 år. Nu brukar, som synes av diagrammet nedan, inte avkastningen för råvaror bli så bra efter en urblåsning som i år. Så lite vinsthemtagning kan vara klokt.

Investerardygnet

Tenn plus 60 procent

Dragloket framför andra är energitillgångar som stigit med 65 procent hittills i år. Bästa har det gått för naturgas som är upp nästan 120 procent. Det kan man ”tacka” Rysslands president Putin för som skruvat år kranarna för att göra Europas beslutsfattare mer medgörliga. Industrimetaller är den näst bästa kategorin och där är det uran och tenn som sticker ut med uppgångar på 120 respektive 60 procent.

Investerardygnet

Tungt för ädelmetaller

De enda råvarorna som backat i år är ädelmetallerna och kakao samt soja. Allra sämst har det gått för palladium som har tappat nästan 20 procent i värde hittills i år. Den lätta platinametallen används till såväl smycken som elektronik, katalysatorer och tandfyllning. För investerare i silver och guld har det varit ett tungt år.

Investerardygnet

Läs även: En perfekt trade – därför ska du ha guld 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS