Dagens PS

Videoexplosion i mobilnäten gynnar operatörerna

5G video
Det är övergången till de supersnabba 5G-nätverken som medför att videotittandet i mobilen, enligt Ericsson, kommer att växa dramatiskt. 2027 beräknas rörliga bilder svara för nästan 80 procent av trafiken i mobilnäten. (Foto: Alvaro Felipe Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 27 juni 2022Publicerad: 27 juni 2022

I år har aktieägarna i Tele2 och Telia varit de stora vinnarna på Stockholmsbörsen. Båda operatörerna är upp tvåsiffrigt (inklusive utdelningar) på en börs som fallit med över 25 procent. Stabila vinster och hög direktavkastning har varit ett perfekt ställe att gömma sig i under den här perioden. Den här revanschen var också på tiden.

ANNONS
ANNONS

Teleoperatörer i Europa har nämligen varit en tråkig historia de senaste 20 åren. Varken omsättningen eller aktiekursutvecklingen har rört sig. Trots löften och utfästelser från ledningarna om det motsatta.

Rörliga bilder svarar för 80 procent

Men kanske är 2022 starten på en ljusare tid för sektorn. Telekomjätten Ericssons färska prognos om trafiktillväxten i mobilnäten Ericsson Mobility Report- June 2022 report edition är en aptitretare för operatörerna. Enligt Ericsson kommer volymerna mer än trefaldigas de närmaste fem åren.

Det är övergången till de supersnabba 5G-nätverken som medför att videotittandet i mobilen, enligt Ericsson, kommer att växa dramatiskt. 2027 beräknas rörliga bilder svara för nästan 80 procent av trafiken i mobilnäten.

video gynnar operatörerna

Källa: Ericsson

Telia och Tele2 höjer priserna

Och det är här det kan bli intressant. Hittills har operatörerna bjudit kunderna på extra kapacitet till samma pris som förut.

Men nu tycks det som om det råder konsensus hos operatörerna att också ta en skärva av den ökande trafiken. Såväl Telia som Tele2 ha gått ut med prishöjningar med motiveringen att tjänsten blir snabbare och bättre med 5G.

ANNONS

Ökenvandring snart över

Det är inte första gången det gjorts försök till prishöjningar men oddsen är bättre denna gång. Europa ligger efter USA och Asien i utbyggnaden av 5G.

Ett sätt för EU-myndigheterna att få operatörerna att snabba på utbyggnaden är att underlätta konsolidering i sektorn likväl som att inte sätta käppar i hjulen för prishöjningar. I vilket fall som helst tycks aktiemarknaden så smått börja diskontera att ökenvandringen för operatörerna snart är över.

Läs mer: Sverige är poddarnas förlovade land

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS