I juli gick Stockholmsbörsen upp med 12 procent. Investerarna pustade ut. Nu har det vänt. Men det hade det inte. Och det brukar det heller inte göra efter så kort nedgång. Däremot brukar börsen då och så sprattla till i vad som på börsspråk kallas bearmarket rally.

ANNONS

Finanskrisen hade fem falska börsrallyn

Vanligtvis äger några flera sådana rum under varje större börsnedgång. Analysfirman MarketDesk har i diagrammet nedan visat hur det såg ut under finanskrisen.

Då var det hela fem stycken rejäla kursryck. Tre stycken med tvåsiffriga uppgångar. Den mest förrädiska uppvisade ett börsrally på hela 24 procent.

Bearmarket rallies
Källa: MarketDesk

Olycka att köpa på toppen i ett falskt börsrally

Hittills har vi under det här börsraset sett tre stycken uppstudsar på Stockholmsbörsen, inklusive juli månad. I slutet av mars respektive slutet av maj i år rände börsen under några dagar upp med 10 procent.

Det hade varit en bra affär att sälja på toppen i alla tre. Och en olycka att köpa in sig på toppen.

Hoppa inte på för tidigt

Om historien skall vara en ledstång så kan det mycket väl vara ett par stycken till som gömmer sig i framtiden innan Stockholmsbörsen har fallit färdigt.

ANNONS
ANNONS

För de som sitter med torrt krut utanför börsen och väntar så är budskapet tydligt. Hoppa inte på börsen för tidigt efter några uppdagar. Det kan vara ett nytt bearmarket rally.

Relaterade artiklar:

Buffett: Nu är världens börser rätt värderade Dagens PS