Dagens PS

Världens största börsförlust ett faktum - långt värre än Ericsson

Meta har nu rekord i börsförlust
Nog är det värt en bild ändå. Det 20 år gamla rekordet på största börsförlust har slagits av Meta med ett tapp på ofattbara 7 100 miljarder kronor. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 30 okt. 2022Publicerad: 30 okt. 2022

Våren år 2000 värderades telekomjätten Ericsson till 1 800 miljarder kronor. Två år senare hade börsvärdet pyst ihop till 65 miljarder kronor. Det föregicks nästan av en nära döden upplevelse för telekomjätten där en nyemission räddade det svenska flaggskeppet.

ANNONS
ANNONS

Kapitalförlusten summerades alltså till 1 735 miljarder kronor och var ett hårt slag för Stockholmsbörsen. Ericsson stod nämligen då för hela 40 procent av Stockholmsbörsens börsvärde.

Cisco har rekordet i 20 år

Men det finns faktisk större värdefall på börsen, om än inte i Sverige. En annan telekomjätte – amerikanska Cisco – hade också handlats upp på visionen om evig och hög tillväxt.

Från topp till botten tappade Cisco i början av 2000-talet 4 250 miljarder kronor i börsvärde. Det var ett rekord som stod sig i 20 år och överlevde exempelvis konkurserna i Enron, Worldcom och Lehman.

7 100 miljarder i kapitalförlust

Nu har dock Ciscos föga smickrande rekord rykt med besked. Internetjätten Meta Platforms (moderbolag till Facebook) har på ett år tappat 75 procent av värdet.

Det innebär att 7 100 miljarder kronor har gått förlorade från toppnoteringen under hösten 2021 (se diagram nedan).

Marknaden gillar inte att bolaget slutat att växa och halverat vinsten.

ANNONS

Källa: Avanza

Topp tio i Sverige

Meta Platforms fall påverkar tyvärr även de svenska hushållen, om än inte i samma utsträckning som när Ericsson kollapsade 2002.

Meta Platforms tillhör nämligen en av de tio mest ägda utlandsaktierna med runt 30 000 svenska aktieägare.

Relaterade artiklar:

Gapet fixat på börsen – lägre fallhöjd.  Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS