Historiskt har börsen gått som vinsterna. Det har varit den säkraste ledstången för aktieplacerare genom åren. Då och då har kurvorna dragits isär.

ANNONS

Det hände exempelvis vid millennieskiftet. Skillnaden var som mest 50 procent. Men efter att techbubblan sprack harmoniserades kurvorna igen.

Ordningen återställd på börsen

Sedan har vinsterna och aktiekurserna följts år fram till 2020 då börskurserna ånyo sprang ifrån de underliggande vinsterna. I slutet av 2021 började glipan bli oroväckande stor.

Men efter årets börsras är nu ordningen återställd igen på global basis, enligt den schweiziska förvaltarjätten Pictet Asset Management Pictet AM UK – Pictet Asset Management.

Värdering vs vinster i bolagen på börsen
Källa: Pictet Asset Management

Risk för vinstfall

Det här innebär inte att fallet är över på börsen. Som synes av diagrammet ovan kan dels börskurserna periodvis även utvecklas sämre än vinsterna. Så var fallet mellan 2010 och 2015.

Dels, vilket är ganska troligt, kommer vinsterna (grå kurva) att falla i närtid. Det brukar de göra när ekonomin backar.

Vinsterna nästan halverades under finanskrisen 2008. Då följde börskurserna med.

ANNONS
ANNONS

Vi kan i vilket fall som helst avskriva en värderingsanomali för tillfället och fallhöjden på börsen är nu mindre än situationen för ett år sedan vilket är positivt för många investerare.

Relaterade artiklar:

Kinesiska aktier har varit en usel placering och kan så förbli. Dagens PS