När börsen är orolig letas det febrilt efter säkra investeringsalternativ till aktier. Med det är inte lätt med en nollränta och en inflation kring 4 procent.

ANNONS

På banken tappar pengarna 4 procent i köpkraft just nu.

Otrygga statsobligationer

Vanligtvis trygga obligationer är inte mycket bättre. Den svenska tioåriga statsobligationen ger 0,35 procent i årlig utdelning.

Det innebär också en real värdeförsämring med nästan 4 procent per år. Det är just nu i nivå med situationen för statsobligationer i USA och Japan.

Dessutom finns risken att räntan går upp vilket försämrar värdet på obligationer.

Räddningen finns i Sydafrika!

Men nu finns det räddning. Analysfirman Alpine Macro har vaskat fram en handfull obligationer som ger en real avkastning på över 2 procent.

Källa: Alpine Macro

Det är bara ett problem. Det är utländska statsobligationer där valutarisken är uppenbar.

Sydafrika och Indonesien avkastar båda realt över 4 procent. Men deras valuta är allt annat än stabil. Samma för Columbia.

Se upp för Brasiliens statsobligationer

Även Brasilien finns med i sammanställningen. Men där bör investerare vara extra försiktiga. Enligt prognoserna leder vänsterpolitikern Lula da Silva med 17 procentenheter över den sittande presidenten Bolsonaro inför det stundande presidentvalet.

ANNONS
ANNONS

Förra gången da Silva blev president (2003) blev det kalabalik på finansmarknaden med en rejält försvagad brasiliansk valuta (realen).

I den jämförelsen är nog 4 procent real försämring på bankboken ett bättre alternativ.

Relaterade artiklar:

SPAC-bolag är en riktigt dålig investering. Dagens PS