Dagens PS

SPAC-bolag en riktigt dålig investering

Wall Street
Unga analytiker på Wall Street kan räkna med att få höjda löner – för att de ska stanna kvar på jobbet. (Foto:TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 08 jan. 2022Publicerad: 08 jan. 2022

För ett år sedan var den nya företeelsen SPAC-bolag (Special Purpose Acquisition Company) det hetaste av heta på aktiemarknaden.

ANNONS
ANNONS

Det var tomma investmentbolag som noterades med avsikt att inom två år förvärva något onoterat bolag. På Stockholmsbörsen har fyra SPAC-bolag hittills sett dagens ljus.

Kurserna på SPAC-bolag halverade

Men det blev en kortvarig hausse. Intresset har avtagit under året. Mätt från toppen har index för de noterade SPAC-bolagen i USA nästan halverats enligt denna graf från Compund Advisors.

En av anledningarna till fallet för SPAC-bolag är sannolikt överetablering. I USA noterades hela 610 SPACs under 2021. Det kan jämföras med 248 stycken under 2020. Källa: Compound Advisors

På Stockholmsbörsen har SPACs också gått ned men där var fallhöjden mindre. Nu är det i princip bara Creades SPAC (Creaspac) som har en liten premie till kassan.

Fara med hajpade nymodigheter

En av anledningarna till fallet för SPAC-bolag är sannolikt överetableringen. I USA noterades hela 610 SPACs under 2021.

Det kan jämföras med 248 stycken under 2020. Sedan visade det sig inte vimla av undervärderade onoterade företag att förvärva.

ANNONS

SPAC-bolag är framför allt en guldgruva för initiativtagarna.

För investerarna blev det, åtminstone för nu, en påminnelse om faran att hoppa på hajpade nymodigheter.

Relaterade artiklar:

Se upp – investeringen du skall undvika. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS