AAK, Alfa Laval, Atlas Copco och Volvo är några av de 18 svenska bolag som banken SEB bedömer har kapacitet att höja utdelningen, investera mera eller reducera skulderna.

ANNONS

Det framgår av en analys där SEB har sållat ut bolagen med hjälp av en mekanisk beräkning. SEB har plockat ut bolag som har en skuldsättning under historiskt femårssnitt och har ett fritt kassaflöde (efter utdelningar) som motsvarar minst 2,5 procent av marknadsvärdet.

Populationen består av idel stabila bolag. Bortsett från förvärvsbolagen Indutrade och Lifco återfinns inga snabbväxare på listan. Utdelningsfavoriten Telia platsar inte på listan. Inte heller sektorkollegan Tele2. Astra Zeneca och ABB är två andra bolag som heller inte, med de här urvalskriterierna, kvalar in som presumtiva utdelningshöjare. Framtiden får utvisa om den här urgallringen fungerar. 

I jämförelse med grannländerna tycks det som om de svenska storbolagen har bättre förutsättningar för utdelningshöjningar. Med samma angreppssätt blir det bara, enligt SEB, en handfull representanter från vart och ett av våra nordiska grannar.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>