Tyskland har ett riktigt tufft läge just nu – och det kommer också slå över på Sveriges ekonomi om Europas motor hackar.

ANNONS

Det är något av en schizofren värld för aktieinvesterare just nu. Börsen går upp men makrostatistiken gör det definitivt inte. Förvisso ska börsen ligga före i spåret innan den reala ekonomin vänder men just nu ligger börsen väldigt långt före.

Sveriges näst största handelspartner

Ett exempel är den färska siffran för företagsklimatet i Tyskland som mäts av IFO Institute. Det har historiskt visat sig vara en bra prognos och ledstång för utvecklingen av BNP i Tyskland. Landet är som bekant motorn i Europa och Sveriges näst största handelspartner efter Norge.

Negativ BNP-tillväxt på 5 procent att vänta

I förra veckan föll IFO-indexet till 80 (röd kurva i diagrammet nedan). Det är samma svaga siffra som Tyskland hade mitt i finanskrisen 2008. Om korrelationen skall bestå med BNP så kommer den tyska ekonomin inom kort att uppvisa en negativ tillväxt om minst 5 procent. Första tecknet kom i förra veckan då BNP-tillväxten föll till noll för andra kvartalet.

Källa: IFO Institute

Varning för Tysklandsexponering

Det är en dramatisk försämring som kommer att påverka mängder av svenska företag. Företrädesvis exportbolagen med verkstad i täten. Det kan vara en god idé medans tid är att undersöka portföljbolagens exponering mot Tyskland.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Välkommen till ett stökigt augusti på börsen [Dagens PS]