Kapitalanskaffningen till nystartade bolag har gått mer än trögt i år. Har pengar kommit in så har det oftast varit mindre än beräknat och till väsentligt lägre värdering (läs Klarna). Trenden är densamma i hela världen.

ANNONS

Och motvinden har tilltagit under året. Under augusti månad var den globala nedgången hela 52 procent.

Investeringar i cleantech ökade 47 procent

Men det finns ett lysande undantag. För cleantechbolag har det varit tvärtom varit en gyllene period. Enligt analysfirman CB Insights blev årets andra kvartal rena vinstlotten för sektorn.

Totalt skeppades det globalt in 15 miljarder kronor i nystartade och onoterade bolag i cleantech. Det är en ökning med 47 procent jämfört med förra året.

Och det står i skarp kontrast till den övriga startupvärlden där det minskade kapitalflödet under kvartalet var det största på tio år.

Investeringarna i cleantech ökar
Källa: CB Insights

Mer än avkastning

Den här utvecklingen betyder inte nödvändigtvis att bolag inom cleantech är mer prisvärda och har bättre förutsättningar och ledarskap än andra sektorer.

”Investerare i Venture Capital tittar inte längre bara på den högsta möjliga avkastningen. De söker nu istället investeringar som både ger lönsamhet och positiv påverkan”, som en fransk stor investerare uttryckte det för CB Insights.

Dramatiskt skifte

Ursprungligen är det investerarna i venture capital-bolagen som har börjat ställa krav på att kapitalet ska bidra med mer än god avkastning.

Det här är ett dramatiskt trendskifte för hela startupsektorn i Sverige och världen. Om möjligheterna att få in pengar är större bland miljöbolag så kommer marknadsekonomin se till att det startas flera bolag inom cleantech.

ANNONS
ANNONS

I slutändan kommer det rimligtvis att gynna planeten. Tankarna går till den tyske författaren Bertolt Brecht: ”Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral”

Relaterade artiklar:

Rekordtillväxt i alternativa energikällor. Dagens PS