Ibland tar tekniken språng som utmanar den mänskliga logiken. Sannolikt var den första TV-sändningen på 1920-talet en sådan. Likaså den första roboten på 1960-talet. Nu är det dags för en ny kamera som gör sensation.

ANNONS

En innovation som också har potential att förefalla obegriplig för gemene man är kameran som kan se och ta bilder runt hörn.

Simsalabim

Det är tidningen Nature Communication som skriver om det här fenomenala genombrottet i sitt senaste nummer. Tekniken kallas syntetisk våglängdsholografi och är ett nytt sätt att sprida ljus indirekt på dolda föremål.

Ljussignalen rekonstrueras sedan med hjälp av en algoritm och simsalabim har det dolda föremålet synliggjorts. För de som vill ha en mer utförlig beskrivning rekommenderas den mer fullödiga texten i Nature Nature.

Enklast beskrivs det som en kamera som kan se runt hörn
Källa: Nature Communication

Sjukvården är huvudmarknad för ny kamera

De amerikanska upphovsmakarna ser framför allt ett användningsområde inom sjukvården. Man kommer till exempel att kunna filma hjärtat utan att skicka in kameror i kroppen och så vidare.

Det kommer sannolikt att vara ett och annat hälsovårdsföretag som förlorar på den här innovationen. Men det blir en senare fråga.

ANNONS
ANNONS

Det kommer ta ett tag innan den kommersiella tekniken är på plats.

Relaterade artiklar:

Ännu större problem med halvledare – se upp för fordonsaktier. Dagens PS