För ett par år sedan började den utländska positiva sverigebilden krackelera. Utländska media gjorde narr av den svenska pandemihanteringen och de många dödsskjutningarna i Sverige fick svarta rubriker.

ANNONS

Elon Musk grattar

De senaste veckorna har utan tvekan bättrat på reklamen för Sverige. När bokslutet görs över de olika ländernas förmåga att hantera coronapandemin visar det sig att Sverige uppvisade den lägsta överdödligheten av alla länder i Europa.

Källa: Twitter

Det fick till och med Elon Musk, med 133 miljoner följare på Twitter, att berömma Sverige.

Kvinnodagen

När sedan den internationella kvinnodagen inföll var det dags för mätningar på kors och tvärs om vilket land som kommit längst med jämställdheten.

Tidskriften The Economist har skapat ett index för ändamålet. Det heter passande glass-ceiling index (glastaksindex).

Sverige toppar glastaksindex

Den rankar länderna efter tio parametrar. Däribland löneskillnad mellan könen, föräldraledighet, kostnaden för barnomsorg, representationen av kvinnor i företagsledningar och inom politiken.

ANNONS
ANNONS

Här placerar sig Sverige som det näst bästa landet inom OECD för kvinnor. Bara Island är före (se diagram nedan).

Källa: The Economist

 

Bäst demokrati – positivt för Sverigebilden

Som grädde på moset kom demokratiorganisationen Freedom House FIW_2023_50Years_DigitalPDF.pdf (freedomhouse.org) i förra veckan med sin årliga ranking av tillståndet för demokratin i världen.

Tillsammans med Norge och Finland toppar Sverige mätningen med full pott.  100 poäng. Närmast efter kom Nya Zeeland och Kanada.

Frihetens land – USA- fick 86 poäng.

Källa: Freedom House

Visst är det massor som vi behöver förändra i Sverige och som befolkning är vi lite av experter och att klanka ner på oss själva.

ANNONS
ANNONS

Men vi måste lära oss fira de segrar vi kan – för sämre veckor för moder Svea har vi varit med om.

Relaterade artiklar:

Experternas prognos av räntan var helt fel. [Dagens PS]