Dagens PS

Trots tapp - Sverige kvar i toppen på Global Innovation Index

Tredje plats på Global Innovation Index
Trots ett något tuffare konjunktur och ett tapp i placering så ligger Sverige kvar i toppen på Global Innovation Index 2022. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 09 okt. 2022Publicerad: 09 okt. 2022

Trots de oroliga tiderna har investeringar i forskning och utveckling i världen tickat på som vanligt.  Det visar Global Innovation index 2022 som rankar länderna i termer av innovation.

ANNONS
ANNONS

Under fjolåret steg investeringarna med 3,3 procent varav de största företagen satsade hela 10 procent mer än förra året.

Läs om hela undersökningen Global Innovation Index 2022

Störst ökning för elbilar

Det mest anmärkningsvärda är tillströmningen av kapital till venture capital (investeringar i nystartade bolag). Där mer än fördubblades kapitalet.

Tillgång till kapital är en viktig komponent för innovationsklimatet. Sett till investeringsområden dominerade elektriska fordon med en ökning på hela 61 procent.

Investeringar i robotteknik kom tvåa med en elvaprocentig ökning.

ANNONS

Senaste nytt

Hedrande bronsplats på Global Innovation Index

På landsbasis blev det en ny pallplats för Sverige med en hedrande tredjeplats. Det var visserligen ett steg nedåt från fjolåret men ändå imponerande.

ANNONS
Global Innovation Index 2022

Källa: World Intellectual Property Organisation

Tekniktunga nationer som Sydkorea (sjätte plats) och Israel (sextonde plats) kom exempelvis bakom Sverige. Finland placerade sig på nionde plats på Global Innovation Index 2022.

Kina på plats 11

Vinnare, för 12:te året i rad, blev Schweiz. Här är det framför allt läkemedelsindustrin som ligger bakom topplaceringen.

USA passerade Sverige och tog hand om andraplatsen. Kina svarade ett av de största lyften, men det räckte ändå bara till en elfte plats.

Relaterade artiklar:

Analys: Det kan ta tio år att få ner inflationen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS