Dagens PS

Svenska miljardärer äger lika mycket som ryska oligarker

Svenska miljardärer
Om du trodde Ryssland var unikt med oligarker som äger så stor andel av landets ekonomi. Titta då på de svenska miljardärerna - de äger nästan lika stor andel av den svenska ekonomin som de ryska oligarkerna. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 22 mars 2022Publicerad: 20 mars 2022

De ultrarika i Ryssland – de så kallade oligarkerna – har utgjort en extremt stor andel av Rysslands förmögenhet. Som andel av Rysslands BNP har oligarkernas uppskattade tillgångar motsvarat över en femtedel. Men det som överraskar är svenska miljardärer.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sverige är tvåa

En intressant jämförelse är med Sverige, som ligger tvåa på listan. De svenska miljardärerna motsvarar också nästan 15 procent.

Men kompositionen är helt annorlunda jämfört med Ryssland. De svenska miljardärerna är familjerna Rausing, Persson, Bennet, Schörling, Douglas, Lundberg med flera som representerar de ultrarika i sammanställningen.

ANNONS

Det är genomgående entreprenörer som startat och drivit framgångsrika företag.

Kumpansektorn dominerar i Ryssland

Skillnaden mot oligarkerna är milsvid. Enligt den ansedda brittiska tidningen The Economist emanerar cirka 85 procent av oligarkernas förmögenhet från ”kumpansektorn”.

Det är enligt tidningen verksamhet där politiken och näringslivet samarbetar i symbios för att dela på vinster och förmåner.

Oligarkerna tog över statliga företag i samband med privatiseringen för 30 år sedan. Nystartade företag är det ont om. Men däremot gott om lyxiga yachter.

Kina som Sverige

En annan parallell kan dras till Rysslands från bundsförvanten Kina. Där utgör de ultrarika ”bara” 5,7 procent av landets BNP.

Men Kina är som Sverige. Där är det framgångsrika entreprenörer som blivit ultrarika.

ANNONS

Näst rikast i Kina är Zhang Yiming som startade, driver och äger mediesuccén TikTok.

Relaterade artiklar:

Grattis alla svenskar som äger fastigheter i Schweiz. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS