De ultrarika i Ryssland – de så kallade oligarkerna – har utgjort en extremt stor andel av Rysslands förmögenhet. Som andel av Rysslands BNP har oligarkernas uppskattade tillgångar motsvarat över en femtedel. Men det som överraskar är svenska miljardärer.

ANNONS

Det är överlägset störst andel enligt nyhetstjänsten Bloomberg Billionaires Index  som mäter privatpersoners förmögenheter från 50 miljarder kronor och uppåt. Det omfattar i dagsläget 500 rikingar.

Tappat men fortfarande störst andel

Efter invasionen av Ukraina, med efterföljande valuta och börsfall och sanktioner, har oligarkernas förmögenheter minskat rejält.

Det har ju också varit västvärldens ambition. Men fortfarande är andelen av landets BNP (15 procent) högst i världen.

Sverige är tvåa

En intressant jämförelse är med Sverige, som ligger tvåa på listan. De svenska miljardärerna motsvarar också nästan 15 procent.

ANNONS
ANNONS

Men kompositionen är helt annorlunda jämfört med Ryssland. De svenska miljardärerna är familjerna Rausing, Persson, Bennet, Schörling, Douglas, Lundberg med flera som representerar de ultrarika i sammanställningen.

Det är genomgående entreprenörer som startat och drivit framgångsrika företag.

Kumpansektorn dominerar i Ryssland

Skillnaden mot oligarkerna är milsvid. Enligt den ansedda brittiska tidningen The Economist emanerar cirka 85 procent av oligarkernas förmögenhet från ”kumpansektorn”.

Det är enligt tidningen verksamhet där politiken och näringslivet samarbetar i symbios för att dela på vinster och förmåner.

Oligarkerna tog över statliga företag i samband med privatiseringen för 30 år sedan. Nystartade företag är det ont om. Men däremot gott om lyxiga yachter.

Kina som Sverige

En annan parallell kan dras till Rysslands från bundsförvanten Kina. Där utgör de ultrarika ”bara” 5,7 procent av landets BNP.

ANNONS
ANNONS

Men Kina är som Sverige. Där är det framgångsrika entreprenörer som blivit ultrarika.

Näst rikast i Kina är Zhang Yiming som startade, driver och äger mediesuccén TikTok.

Relaterade artiklar:

Grattis alla svenskar som äger fastigheter i Schweiz. Dagens PS