Just nu är det svårt att läsa en inhemsk tidning utan att bli påmind om att svenska bostadspriser har fallit. I snitt är prisfallet i riket 10 procent.

ANNONS

På vissa platser, som till exempel Stockholm (-16 procent), är det mer.

Sverige uppvisar största fallet på bostadspriser

Men även i ett internationellt perspektiv är nedgången i Sveriges bostadspriser anmärkningsvärd. Investmentbanken BofA presenterade nyligen internationell boprisstatistik i en rapport.

Där framgår att Sverige, av de utvalda länderna, uppvisar det största prisfallet. Med andra ord det värsta prisfallet i hela världen.

I England är priserna upp

I USA, Kanada och Storbritannien har huspriserna till och med stigit i år.

För USA är det lite anmärkningsvärt med tanke på att bostadsräntan för 30-åriga bostadslån för närvarande är 6,5 procent.

Kraftig värdestegring

Australien och Nya Zeeland gör Sverige sällskap på den nedre halvan i tabellen.

Det är också länder, som tillsammans med Sverige, har haft en kraftig värdestegring på bostäder under de senaste åren.

Svenska bostadspriser i jämförelse
Källa: BofA

Värre förr

Och skall man tro experterna på huspriser i Sverige kan fallet mycket väl fortsätta. En till synes samfälld prognos pekar mot att bostadspriserna ska falla ytterligare 10 procent.

För nytillkomna på fastighetsmarknaden kan det tyckas vara ett extremt fall. Men de som var med under den svenska fastighetskrisen i början 1990-talet kan intyga att det var värre förr.

ANNONS
ANNONS

Statistik från 1620

För 30 år sedan föll bostadspriserna med hela 28 procent, enligt en forskarrapport om landets historiska prisutveckling på husmarknaden.

Avstampet är 1620 så det finns hygglig empiri för statistiknördar att botanisera i.

Relaterade artiklar

Så här borde du ha investerat i år. Dagens PS