Under mänsklighetens första 5000 år bröts och togs i bruk 700 miljoner ton koppar. Det är ungefär samma volym som världen förväntas behöva under de kommande 22 åren.

ANNONS

Sol, vind och eldrivna fordon – alla behöver koppar

Jämfört med fjolåret är det på årsbasis en fördubbling i efterfrågan, enligt analysfirman S&P Global Analysis.

Bakgrunden till den här efterfrågeökningen ligger i omställningen från fossila energier till vind, sol och eldrivna fordon.

Efterfrågan av Koppar
Källa: S&P Global Analysis

Kopparexponering på Stockholmsbörsen

Det vill till en enorm utbyggnad i gruvorna för att klara av de nya högre volymerna. Nu finns det visserligen andra metaller som står inför en ännu större tillväxt.

Litium är en sådan. Men det fina, för svensk del, är att det enkelt går att investera på Stockholmsbörsen för att få den här spännande kopparexponering.

Enorma reserver

För stockholmsnoterade Lundin Mining utgör just koppar såväl den största metallen i gruvbrytningen likväl som de största reserverna.

Lundin Mining är inte ens på topp tio i världen över de största kopparproducenterna men har ansenliga reserver och borde rimligtvis bli en vinnare av utvecklingen.

Ett till ett

Enligt den senaste uppdateringen uppgår Lundin Minings kopparreserverna nu till bortåt 1,4 miljarder ton. De återfinns främst i Sydamerika.

ANNONS
ANNONS

Kopparprisets kurspåverkan i procent på Lundin Mining, enligt Pareto Fondkommission, är ungefär ett till ett.

Boliden är en annan vinnare på koppar, men det är inte Bolidens största metall.

Relaterade artiklar:

Börsens storinvesterare tror inte på vändning ännu. Dagens PS