Då och då lyckas Sverige trots sin litenhet att få fram ett världsföretag i en stor bransch. Telekomjätten Ericsson och IKEA är två utmärkta exempel. På senare tid har det varit tunnsått med exempel. Spotify är ett undantag.

ANNONS

Men nu är det hög tid att lägga till ett bolag till i den celebra samlingen, nämligen riskkapitalbolaget EQT.

EQT har ökat 60 procent i förvaltat kapital

Enligt en sammanställning av Vision Capital från 2020 placerar sig det Wallenbergkontrollerade EQT på plats åtta i världen i termer av storleken på förvaltat kapital.

Men inkluderar man de två senast resta fonderna (Infrastructure VI och Growth 1) så adderas ytterligare cirka 230 miljarder i förvaltning.

Det är en ökning av förvaltat kapital på nästan 60 procent sedan jämförelsen från 2020 i grafiken nedan, och skulle innebära att EQT kliver upp på plats fyra i sammanställningen – så till vida de andra riskkapitalbolagen inte rest fler fonder den senaste tiden.

Källa: Vision Capital

EQT långt före övriga Europa och Asien

Före sig i rankingen har EQT då bara de tre USA-drakarna Blackstone, Carlyle Group och KKR. Och den här trion har varit i farten flera decennier innan EQT bildades.

De få europeiska och asiatiska konkurrenterna återfinns långt efter EQT. Att som EQT slå sig in i den här tuffa branschen och komma så långt på kort tid (bildades 1994) är utan tvekan en bedrift.

8 000 miljarder kronor

Och det är ingen liten bransch. De 25 största riskkapitalbolagen har, enligt Vision Capital, ett förvaltat kapital som uppgår till över 8 000 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Därtill finns det många mindre, bland annat svenska Nordic Capital och Altor. Det totala värdet på förvaltat kapital i branschen är alltså väsentligt högre.

Och där har lilla Sverige numera ett företag i absoluta världstoppen.

Relaterade artiklar:

Svensk gaming i topp – över hälften av alla spelar. Dagens PS