Dagens PS

Ray Dalio – tips för att klara nästa finanskris

Ray Dalio
Ray Dalio säger att det gället att diversifiera sin portfölj framöver. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 dec. 2021Publicerad: 08 dec. 2021

Investeraren Ray Dalio säger att nästa finanskris är inom räckhåll och delar samtidigt ut tips för hur den bör hanteras. En diversifierad portfölj är nyckeln menar han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Miljardären och investeraren som har byggt upp hedgefonden Bridgewater Associates förutsåg finanskrisen 2008 och vad pandemin skulle medföra för den amerikanska ekonomin.

Nu varnar 72:årige Ray Dalio för att världen står inför en ny finanskris och denna gång vill han att vi ska vara förberedda, skriver CNBC.

“Jag tror att det finns risk för krig med Kina, något som beror på missförstånd”, sa han under fredagen.

Dyrt handelskrig

Handelskriget med Kina, som startade under Donald Trump 2018, kostade 300 000 amerikanska jobb enbart under det första året, och gjorde så att USA:s företag förlorade 1,7 biljoner dollar. Oavsett om upptrappningarna med Kina leder till krig eller inte så ligger nya finanskriser inom räckhåll menar Dalio.

Han har en enkel princip att ha i bakhuvudet framöver: “om du oroar dig behöver du inte oroa dig. Och om du inte oroar dig måste du oroa dig”.

Oro kan vara bra eftersom det gör att man måste se över sin egen personliga risk och vara flexibel i att kunna flytta sina tillgångar. Att bara låta pengarna sitta på ett sparkonto, där de äts upp av den rekordhöga inflationen, är inget att rekommendera menar miljardären.

Bredda sin portfölj

ANNONS

Det gäller att bredda sin portfölj, där “cash inte är en säker investering” utan istället satsa på indexobligationer och fysiska tillgångar som guld.

Portföljen kan även innehålla digitala tillgångar som krypto där Dalio själv äger en “liten mängd” bitcoin, trots att han tidigare har kritiserat kryptovalutor.

Åter igen handlar det om att diversifiera sina tillgångar.

“Jag uppmanar de som gillar bitcoin – eller de som gillar guld – att inte göra det till ett allt-eller-inget-beslut.”

Läs även: Bitcoin eller guld? Så tycker Ray Dalio

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS