Senaste nytt

annons

Så springer Apple förbi rivalerna

Så springer Apple förbi rivalerna

”Elefanter kan inte springa”. Så lyder ett ofta citerat citat till varför man skall undvika att investera i stora företag på börsen.

ANNONS

Det finns bra historisk evidens för att tesen stämmer. Ju större ett företag blir desto lägre brukar tillväxten i omsättning bli.

Nu håller världens största företag i termer av börsvärde på att sätta gamla sanningar ur spel.

21 procentig tillväxt

Under det senaste kvartalet steg Apples omsättning med hela 21 procent. Det var den högsta tillväxten på flera år och högre än konsensusprognoserna.

Som jämförelse har Sverige bara runt ett dussin större bolag som kan påvisa minst samma försäljningsökning. En inhemsk tillväxtraket som Fortnox ökade omsättningen med 30 procent i fjol.

Ipad överraskar

Det imponerande med Apples resultat är att alla divisioner visar stark tvåsiffrig tillväxt. Den sämsta tillväxten i kvartalet återfinns i det största affärsområdet (Iphone) som ”bara” växte med 17 procent jämfört med förra året.

Något överraskande var att det nästan avskrivna området Ipad kvickat till och uppvisade en tillväxt på hela 41 procent. Det var bäst i klassen.

Tre gånger Stockholmsbörsen

Apples svenska aktieägare, som är många, är bara att gratulera. Apple verkar inte vara som andra företag.

ANNONS
ANNONS

Med ett börsvärde som är tre gånger större än hela Stockholmsbörsen springer elefanten fortare än de flesta betydligt mindre bolagen.

Läs mer från Investerardygnet >>