Om någon vill studera framgångsrik så kallad statskapitalism så är marknaden för solceller ett bra exempel.

ANNONS

När solenergimarknaden började ta fart i början av seklet identifierade det styrande kinesiska kommunistpartiet industrin som en framtidsbransch man ville dominera. Resultatet blev enorma investeringar och subventioner till den inhemska solenergiindustrin.

Midsummer

Strafftullar på kinesiska solpaneler till EU och USA förslog inte. Under några år slogs nästan all produktion av solpaneler utanför Kina ut. Solcellspaneler är en standardiserad produkt där priset styr.

De enda producenter som klarade sig kvar utanför Kina specialiserade sig främst på nischmarknader. Dit hör exempelvis svenska Midsummer och Elon Musks Solarcity. Sedan finns det några fickor i produktionsledet i främst Sydkorea och Tyskland. Men det är allt.

Dilemma för USA

Kina kontrollerar nu över 70 procent av alla produktionssteg kring marknaden för solceller. Eftersom de kinesiska bolagen växer fortare än de kvarvarande konkurrenterna så kommer andelen att öka framöver.

Det här är ett dilemma för resten av världen när klimatet skall prioriteras. USA och Europa kan inte bråka för mycket med Kina när kineserna sitter med trumf på hand i en av framtidens energilösningar.

Oavsett vad man tycker om mittens rike måste man imponeras av kinesernas framsynthet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>