I början på året sågs en ljusning för europeiska aktier. Kapitalströmmarna från de stora internationella investerarna till de europeiska börserna slog rekord. Några veckor senare var allt förbytt.

ANNONS

Efter Rysslands invasion i Ukraina ändrade kapitalströmmarna riktning och slog rekord i utflöde. Investerarna räknade med att kriget i Ukraina antingen skulle sprida sig alternativt påverka tillväxten negativt.

Rekord i värderingsskillnad

Hur allt kommer att sluta återstår att se. Helt klart är dock att kapitalflödena har fått de europeiska aktier att också slå rekord i värderingsskillnad mot USA.

Enligt analysfirman Longview Economics har aldrig europeiska aktier varit lika lågt värderade i termer av P/E-tal relativt USA-noterade bolag.

Det är nu över två standardavvikelser i avvikelse från normalläget.

Grafen visar värderingen på europeiska aktier
Källa: Longview Economics

Dubbla värderingar i USA

Risken för spridningseffekter från Ukraina och beroendet av rysk gas är bara några av orosmolnen för Europa. Då är USA ett tryggare alternativ i dagsläget.

Bortåt 75 procent av omsättningen för de noterade USA-bolagen genereras från inhemsk försäljning. Men för de investerare som tror att konflikten i Ukraina stannar där måste de nuvarande värderingsskillnaderna vara frestande.

USA-bolagen har nästan dubbelt så höga värderingar som bolagen noterade i Europa, inklusive Sverige. Och då ligger en förväntad höjning av företagsskatten i korten för USA.

ANNONS
ANNONS

För motvallsinvesterare borde priset på europeiska aktier vara en oemotståndlig situation.

Relaterade artiklar:

Svenska miljardärer äger nästan lika mycket som ryska Oligarker. Dagens PS