Förvisso är BNP i Rysslands lägre än den samlade motsvarigheten i Norden. Likaså finns det få produkter eller framgångsrika företag utanför energisektorn som kan dra in exportinkomster åt Ryssland när oljepriset någon gång dalar.

ANNONS

Insikter och kunskap – så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst

Men när det kommer till militär styrka är det en jätte som man inte vill bråka med.

Ryssland har rustat upp

Enligt amerikanska GlobalFirepower (GFP) (2022 Military Strength Ranking (globalfirepower.com), som har rankat 140 länders militära styrkor sedan 2006, har de  förbättrat sin militära kraft jämfört med förra året.

Det är bara USA som är snäppet före. Rankingen baseras på över 50 faktorer och den optimala poängen är 0,000. Som jämförelse ligger Sverige på plats 25 med betyget 0,4231.

Militär upprustning i Ryssland
I ovan graf och rankning skall man ha så lågt värde som möjligt.

Har nu flest kärnvapen

Kina är det land som gjort störst kliv i militär förmåga. Med den farten är Kina snart ifatt USA. Kina har också flest antal aktiva militärer – 2 miljoner – av alla länder i sammanställningen.

USA har ”bara” 1,4 miljoner och Ryssland drygt 1 miljon. Som om det inte var nog med rysskräck så är kärnvapenarsenalen ett annat ryskt styrkeprov.

Medan USA har reducerat antal kärnvapenstridsspetsar så har övriga länder ökat sina, inklusive Ryssland. Allt enligt Federation of American Scientist Status of World Nuclear Forces – Federation Of American Scientists (fas.org) .

ANNONS
ANNONS

Nu har Ryssland flest kärnvapen i världen (se bild nedan).

Ryssland har mest kärnvapen i världen

Relaterade artiklar:

EU-diplomat: Ryssland tar inte EU på allvar. Dagens PS