Dagens PS

Så farligt är Ryssland och deras militära kraft

Ryssland rustar upp
Rysslands militära upprustning är kraftfull enligt nedan organisationer. Som om det inte var nog med rysskräck så är kärnvapenarsenalen ett annat ryskt styrkeprov. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 24 jan. 2022Publicerad: 23 jan. 2022

Förvisso är BNP i Rysslands lägre än den samlade motsvarigheten i Norden. Likaså finns det få produkter eller framgångsrika företag utanför energisektorn som kan dra in exportinkomster åt Ryssland när oljepriset någon gång dalar.

ANNONS
ANNONS

Insikter och kunskap – så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst

Men när det kommer till militär styrka är det en jätte som man inte vill bråka med.

Ryssland har rustat upp

Enligt amerikanska GlobalFirepower (GFP) (2022 Military Strength Ranking (globalfirepower.com), som har rankat 140 länders militära styrkor sedan 2006, har de  förbättrat sin militära kraft jämfört med förra året.

Det är bara USA som är snäppet före. Rankingen baseras på över 50 faktorer och den optimala poängen är 0,000. Som jämförelse ligger Sverige på plats 25 med betyget 0,4231.

Militär upprustning i Ryssland

I ovan graf och rankning skall man ha så lågt värde som möjligt.

Har nu flest kärnvapen

Kina är det land som gjort störst kliv i militär förmåga. Med den farten är Kina snart ifatt USA. Kina har också flest antal aktiva militärer – 2 miljoner – av alla länder i sammanställningen.

ANNONS

USA har ”bara” 1,4 miljoner och Ryssland drygt 1 miljon. Som om det inte var nog med rysskräck så är kärnvapenarsenalen ett annat ryskt styrkeprov.

Medan USA har reducerat antal kärnvapenstridsspetsar så har övriga länder ökat sina, inklusive Ryssland. Allt enligt Federation of American Scientist Status of World Nuclear Forces – Federation Of American Scientists (fas.org) .

Nu har Ryssland flest kärnvapen i världen (se bild nedan).

Ryssland har mest kärnvapen i världen

Relaterade artiklar:

EU-diplomat: Ryssland tar inte EU på allvar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS