9,2 miljarder kronor i exportintäkter per dag för olja och gas. Det beräknas Ryssland ha dragit in i snitt under maj månad, enligt det oberoende analyshuset  Centre for Research on Energy and Clean Air.

ANNONS

Det är 40 procent mer till den ryska krigskassan jämfört med maj 2021. Intäkterna från olja och gas utgör hela 45 procent av Rysslands budget.

Tapp på 30 procent

Resultatet måste vara ett bakslag för västvärlden som med alla till buds stående medel försöker undergräva Rysslands ekonomi och på så sätt få ett slut på invasionen i Ukraina.

Visserligen har de ryska exportvolymerna minskat och det som sålts har skett till rabatt (se diagram nedan). Sammantaget har dessa två faktorer medfört ett tapp på 30 procent räknat på fjolårets exportintäkt.

Ryssland
Källa: Center for Research on Energy and Clean Air

Boven är gas- och oljepriset

Men det förslår inte långt. Boven i dramat är gas- och oljepriserna som har kompenserat för allt och mer därtill.

Dessutom har Indien passat på att köpa billig olja av Ryssland vilket delvis har kompenserat för att Europa och USA dragit ned importen av rysk olja och gas.

Center for Research on Energy and Clean Air bedömer att Ryssland under årets första 100 dagar har erhållet hela 930 miljarder i exportintäkter för olja och gas.

Ukrainas vädjan

Det enda positiva i analysen är att västvärldens åtgärder har påverkat mängden olja och gas som Ryssland exporterat samt rabatten Ryssland fått bjuda på.

ANNONS
ANNONS

Men än viktigare är att få ned oljepriset. Och det är svårare i det korta perspektivet.

Man förstår att Ukrainas politiker vädjar till omvärlden för ett mer effektivt importstopp för rysk olja och gas.

Läs mer: Buffetts favoritgraf säger fortfarande sälj [Dagens PS]