Risk för stora vinstfall på börsen

Uppdaterad: 18 sep. 2022Publicerad: 18 sep. 2022
Stora vinstfall väntar börsen
Stora vinstfall väntar börsen om man skall tro på denna prognos av J.P. Morgan. Och ska vinsten per aktie komma tillbaka till trendlinjen så är det ett vinstfall på 40 procent som väntar. (Foto: Unsplash)

Hög risk för kommande vinstfall på börsen. Investerarna på börsen och mäklarfirmornas analytiker är inte alltid överens. Så är det nu. Och det är vinstprognoserna det råder delade meningar om.

ANNONS
ANNONS

I Sverige såväl som i USA tror analytikerna att vinsterna fortsätter uppåt såväl i år som de följande åren. Med en annalkande lågkonjunktur som dessutom kryddas med inflation och höga elpriser så ifrågasätter investerarna prognoserna.

52 års empiri

 Investmentbanken J.P. Morgans sammanställning av de amerikanska börsbolagens vinster borde stärka investerarnas tes.

Banken har i diagrammet nedan åskådliggjort utvecklingen av vinsten per aktie i de bolag som ingår i indexet S&P 500 från 1970.

Tillväxten har pendlat kring en trendlinje. När vinsterna ökat för mycket har det skett en korrigering. Likaså vid nedgångarna, exempelvis finanskrisen 2008 och pandemin 2020.

Hög risk för vinstfall på börsen Källa: J.P. Morgan

ANNONS
ANNONS

Vinstmarginaler på rekordnivå

De senaste 1,5 åren har vinsten per aktie lämnat trendkurvan med besked. Det är ett streck rakt upp. Vinsterna i USA har på kort tid stigit med över 50 procent.

En av orsakerna är att skattelättnader. En annan är räntesänkningar som dragit ned finansieringskostnaden.

Följden har blivit att vinstmarginalerna i USA, men även i Sverige, är på rekordnivåer.

Risk för 40 procentiga vinstfall

Nu pekar det mesta åt andra hållet. Det gäller såväl räntan som skatterna (åtminstone i USA).

Vinsterna följer dessutom utvecklingen av ekonomin i samhället. Och den beräknas om inte gå ned så definitivt sakta in. Men framför allt är det mindre troligt att en 50-årig trend ska upphöra.

Det torde vara en klok strategi att räkna med fallande vinster på börsen. Och ska vinsten per aktie komma tillbaka till trendlinjen så är det ett vinstfall på 40 procent som väntar.

Relaterade artiklar:

Noll på börsen enligt nobelpristagare. Dagens PS

ANNONS
ANNONS