Techbolag har varit den absolut bästa sektorn att vara investerad i de senaste åren. Pengar har forsat in i techfonder och kurserna har stigit.

ANNONS

Sinch, Evolution Gaming och Hexagon är några av vinnarna på Stockholmsbörsen. Aktierna steg rejält under pandemin, men nu tycks det som om vinden har vänt.

Rekordutflöde

Förra månaden, maj, uppvisade det största nettoutflödet (1,1 miljarder dollar) globalt från techfonder sedan december 2018. Det visar en färsk sammanställning av investmentbanken BofA. Det är visserligen den första månaden i år med negativt flöde, men trenden ser inte bra ut.

I december 2018 sjönk exempelvis Facebook med 38 procent, Netflix med 40 procent och Apple med 33 procent från deras topp. De stora techbolagen blev träffade av stigande räntor, handelskrig med Kina och framför allt osäkerheten ifall de kunde använda kunders data på samma sätt som tidigare.

Ränteuppgången är boven

Kontrasten är stor mot situationen för ett år sedan. Då taktade marknaden på ett nettoinflöde per månad på nästan 6 miljarder dollar.

Utvecklingen är dock inte överraskande. Techbolag kategoriseras oftast som tillväxtbolag. När räntan stiger följer även kalkylräntan med vilket gör att framtida vinster värderas lägre än tidigare. Det påverkar värderingen av merparten av techbolagen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>