Senaste nytt

annons

Rekord för elbilar – köp Garo, sälj Bilia

Rekord för elbilar – köp Garo, sälj Bilia

I december månad var en elbil för första gången den mest sålda bilen i Sverige. Det är inte bara stort i Sverige utan även med internationella mått.

ANNONS

Faktum är att Sverige ligger i toppen i världen när det gäller att ställa om bilparken till eldrift.

Norden i topp

Enligt en färsk sammanställning av EV-Volumes visar det sig att nästan var tredje nysåld bil i Sverige (32,2 %) var en elbil 2020. Det placerar Sverige på en tredjeplats i världen.

Bara Island och Norge hade större andel sålda elbilar. Det är Norden som visar sig ställa om fortast. Det är bara Holland som lyckas tränga sig in emellan.

USA efter

Totalt sett utgjorde andelen elbilar 4,2 procent av all nybilsförsäljning i världen, vilket nästan är en fördubbling mot 2019. Intressant att notera är att i Teslas hemland, USA, var andelen sålda elbilar i fjol blygsamma 2,3 procent.

I Kina, som köper flest elbilar i världen, är andelen sålda elbilar bara 6,2 procent. Det ger perspektiv på elbilarnas frammarsch i Sverige.

Bra för Garo

Ur investeringsperspektiv finns det både vinnare och förlorare på den snabba utvecklingen.

Ett bolag som tydligt gynnas är börsraketen Garo som bland annat bygger laddstolpar för elbilar.

ANNONS
ANNONS

I den andra ringhörnan återfinns både Bilia och Mekonomen. Det tar lång tid att byta ut bilparken men aktiemarknaden brukar vara bra på att diskontera skeenden i förtid.

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS
    Annons-banner