Det är känt sedan länge att privatpersoners avkastning på finansmarknaden har varit allt annat än bra. Och det är oavsett marknadens utveckling. Och också oavsett vad den skrytige grannen säger.

ANNONS

De framgångsrika investerare som lyfts fram av exempelvis nätmäklarna Avanza och Nordnet, och som andra ska ta rygg på, har utgjort undantag. Om någon trott att kunskapen och färdigheterna hos privatpersoner blivit bättre med tiden så är svaret tyvärr nej.

Nedslående resultat

Förvaltarjätten J.P. Morgan Asset Management har med hjälp av analysfirman Dalbur Inc undersökt avkastningen de senaste 20 åren på den amerikanska marknaden. Resultatet är nedslående.

Medan index (S&P 500) mellan 1999 och 2018 levererat en avkastning på 5,6 procent per år så har privatinvesterare på aktiemarknaden bara uppnått 1,9 procent i snitt per år.

Sämre än inflationen

Det är sämre avkastning än alla andra finansiella tillgångar under perioden. Obligationer, guld, olja, bostäder etc. Det är till och med sämre än inflationen som uppgick till 2,2 procent. Avståndet till kommersiella fastigheter (REITS) är hela 7,8 procent årligen.

Alla förlorade

Om man vill vara positiv så har utfallet för privatinvesterare varit ännu sämre historisk. När den legendariske förvaltaren Peter Lynch på Fidelity Magellan Fund (1977–1990) summerade sin gärning konstaterade han att genomsnittskunden hade förlorat pengar. Detta trots att fonden levererade en avkastning på 29 procent per år i 13 år. Andelsägarna hade panikerat och sålt på botten för att sedan gått in i fonden igen på toppen. Något kanske har blivit bättre med åren trots allt.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>