Historierna är många om privatinvesterare som gjort kanonaffärer på börsen. Tyvärr är det undantag. Den genomsnittlige investeraren är långt ifrån framgångsrik.

ANNONS

Amerikanska analysfirman Richard Bernstein har analyserat avkastningen för USA-baserade privatinvesterare mellan åren 1993 och 2013.

Resultatet visar att privatinvesterarna har presterat sämre än så gott som alla tillgångsslag och med nöd och näppe överträffat inflationen. Och det är ändå ett gynnsamt utfall jämfört med andra undersökningar som pekar på att merparten förlorar pengar. Och detta oavsett om börsen går upp eller ned.

Den som loggar in på handelsplatsen IG Markets svenska sajt möts av informationen att 76 procent av privatpersonerna som handlar där förlorar pengar.

Felet som privatinvesterare gör, enligt Bernstein, beror på temperament och psyke. De tar för stora risker, sälja vinnarpositioner och panikerar vid börsfall.

Det saknas rapporter över hur svenska privatpersoner lyckas i sina investeringar. Eftersom varken Avanza eller Nordnet har publicerat någon rapport i ämnet kan man misstänka att resultaten inte är lysande.

Emellertid borde svenska privatinvesterare hävda sig väl i internationell jämförelse. Sverige är ett aktiespararland med lång tradition och relativt välinformerade småaktieägare.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>