Dagens PS

När fan blir gammal...då köper han aktier i ESG-bolag

Till och med den numera omvända råkapitalisten Paul Tudor Jones föredrar att investera i ESG-bolag. (Foto:Montage Wiki Commons)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 25 jan. 2022Publicerad: 25 jan. 2022

Att investera i de bästa ESG-bolagen är inte bara bra miljön, själen och imagen. Det är också mer lönsamt. Det visar en analys av de 100 högst rankade bolagen inom ESG (environmental, social, governance) i USA.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ingen Tesla

Företagen som toppar listan är tre teknologijättar: Alphabet (moderbolag till Google), Intel och Microsoft (se topp tio nedan). De stora teknologibolagen dominerar rankingen.

Det är bland annat ett resultat av att företagen får extra poäng för relationen till anställda. Höga löner, delägarskap och vidareutbildning väger tungt. Intressant är att elbilstillverkaren Tesla inte platsar på 100-listan av nedan ESG-bolag.

Rankinglista av bästa ESG-bolag

Källa: Just Capital

ANNONS

När fan blir gammal blir han religiös – och investerar i ESG-bolag

Grundare av Just Capital är hedgefondsikonen Paul Tudor Jones. Av många är han närmast sinnebilden för råkapitalism och börsklippare på Wall Street.

Numera är det en annan Tudor Jones som tonar fram. Bland annat förfäktar han den kände ekonomen Milton Friedmans kapitalistiska devis om att vinster är det viktigaste målet för ett företag.

Tudor Jones menar att det är ett förlegat synsätt. Omsorg om samhället och anställda är viktigare och ger dessutom bättre resultat i förlängningen.

I en intervju med nyhetskanalen CNBC exemplifierar han sin nyvunna insikt med Purdue Pharma som med enbart vinsten för ögonen är ansvarig för att 400 000 amerikaner mist livet på grund av opioider.

Relaterade artiklar:

Här är börsens vinnare och förlorare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS