Att investera i de bästa ESG-bolagen är inte bara bra miljön, själen och imagen. Det är också mer lönsamt. Det visar en analys av de 100 högst rankade bolagen inom ESG (environmental, social, governance) i USA.

ANNONS

Uppgifterna kommer från den ideella organisationen Just Capital  JUST Capital — Ranking America’s Most Just Companies som ligger bakom rankingen av de mest rättvisa/justa bolagen i USA 2022.

20% mer lönsamma

Enligt Just Capital skänker bolagen på listan inte bara 19 gånger mer pengar till det lokala samhället. De har även en utdelning till aktieägarna som i snitt är 20 procent högre än bolag utanför listan.

Dessutom tjänar bolagen på listan 4,5 procent mera än snittet för amerikanska bolag i USA.

Ingen Tesla

Företagen som toppar listan är tre teknologijättar: Alphabet (moderbolag till Google), Intel och Microsoft (se topp tio nedan). De stora teknologibolagen dominerar rankingen.

Det är bland annat ett resultat av att företagen får extra poäng för relationen till anställda. Höga löner, delägarskap och vidareutbildning väger tungt. Intressant är att elbilstillverkaren Tesla inte platsar på 100-listan av nedan ESG-bolag.

Rankinglista av bästa ESG-bolag
Källa: Just Capital

När fan blir gammal blir han religiös – och investerar i ESG-bolag

Grundare av Just Capital är hedgefondsikonen Paul Tudor Jones. Av många är han närmast sinnebilden för råkapitalism och börsklippare på Wall Street.

Numera är det en annan Tudor Jones som tonar fram. Bland annat förfäktar han den kände ekonomen Milton Friedmans kapitalistiska devis om att vinster är det viktigaste målet för ett företag.

ANNONS
ANNONS

Tudor Jones menar att det är ett förlegat synsätt. Omsorg om samhället och anställda är viktigare och ger dessutom bättre resultat i förlängningen.

I en intervju med nyhetskanalen CNBC exemplifierar han sin nyvunna insikt med Purdue Pharma som med enbart vinsten för ögonen är ansvarig för att 400 000 amerikaner mist livet på grund av opioider.

Relaterade artiklar:

Här är börsens vinnare och förlorare. Dagens PS