Dagens PS

Perspektiv: Inte så dåligt börsdecennium trots allt

Det gäller att ha perspektiv när man betraktar den senaste börsfrossan. Som analysen nedan visar har 2020-talet så här långt levererat fina plussiffror med en årlig tillväxt på sex procent. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 10 juli 2022Publicerad: 10 juli 2022

Just nu vimlar det av alarmerande betraktelser som utmålar det rådande börsfallet som det värsta på år och dag. Och det stämmer till viss del.

ANNONS
ANNONS

Men satt i perspektiv inkluderande de två senaste årens börsuppgångar så blir bilden en annan.

Fina 6 procent per år

Investmentbanken Jefferies Jefferies – A Diversified Financial Services Company har tittat på börsutvecklingen indelat i decennier.  Då framkommer, som bilden nedan visar, att 2020-talet så här långt är på fina plussiffror med en årlig tillväxt på 6 procent.

Det är förvisso lägre än 2010-talet, som spökar i minnet, men det är än så länge exempelvis betydligt bättre än 2000-talet.

Källa: Jefferies

1930-talet värst

Likaså är det långt ned till 1930-talet som visade en årligt negativ avkastning på 5 procent. Eftersom den nuvarande situationen ofta jämförs med 1970-talet kan konstateras att än så länge har 2020-talet avkastat betydligt bättre.

1990-talet bäst

ANNONS

De som var med under de två sista decennierna på förra århundradet är att gratulera. 1990-talet sticker ut med en årlig avkastning på hela 15 procent.

1980-talet var inte långt efter med 13 procent. Det utmynnade som bekant i en kraftig baksmälla på 2000-talet. 2010-talet framstår i det perspektivet inte som extremt i termer av uppgång.

Då kanske inte nedgången heller behöver bli så dramatisk.

Relaterade artiklar:

Goldman Sachs: Investera INTE i de här sektorerna. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS