Just nu vimlar det av alarmerande betraktelser som utmålar det rådande börsfallet som det värsta på år och dag. Och det stämmer till viss del.

ANNONS

Men satt i perspektiv inkluderande de två senaste årens börsuppgångar så blir bilden en annan.

Fina 6 procent per år

Investmentbanken Jefferies Jefferies – A Diversified Financial Services Company har tittat på börsutvecklingen indelat i decennier.  Då framkommer, som bilden nedan visar, att 2020-talet så här långt är på fina plussiffror med en årlig tillväxt på 6 procent.

Det är förvisso lägre än 2010-talet, som spökar i minnet, men det är än så länge exempelvis betydligt bättre än 2000-talet.

Källa: Jefferies

1930-talet värst

Likaså är det långt ned till 1930-talet som visade en årligt negativ avkastning på 5 procent. Eftersom den nuvarande situationen ofta jämförs med 1970-talet kan konstateras att än så länge har 2020-talet avkastat betydligt bättre.

1990-talet bäst

De som var med under de två sista decennierna på förra århundradet är att gratulera. 1990-talet sticker ut med en årlig avkastning på hela 15 procent.

1980-talet var inte långt efter med 13 procent. Det utmynnade som bekant i en kraftig baksmälla på 2000-talet. 2010-talet framstår i det perspektivet inte som extremt i termer av uppgång.

ANNONS
ANNONS

Då kanske inte nedgången heller behöver bli så dramatisk.

Relaterade artiklar:

Goldman Sachs: Investera INTE i de här sektorerna. Dagens PS