Fortfarande visar konsensusprognoserna för börsbolagen på stigande vinster i Sverige såväl som i utlandet.  Och det gäller för i år liksom för 2023 och 2024. Så kommer det med all sannolikhet inte att se ut enligt Goldman Sachs analys.

ANNONS

Med en lågkonjunktur, alternativt recession, runt hörnet kommer vinsterna att falla och inte stiga. De samlade företagsvinsterna är en spegelbild av hur makroekonomin utvecklas.

Halvårsrapporter blir startskottet

Och det här är ingen hemlighet för analytikerkåren. Men det är alltid svårare att leverera dåliga nyheter än goda. Eftersläpningen i prognosjusteringar är inte unik.

När halvårsrapporterna snart ska kommenteras bjuds ett bra tillfälle att dra av plåstret och justera ned vinstprognoserna.

Inga ovationer

Sänkta vinstprognoser brukar inte tas emot med ovationer av aktiemarknaden. Tvärtom. Investmentbanken Goldman Sachs har producerat en lathund (se nedan) över vilka branscher som investerare därför bör undvika under den närmaste tiden.

Banken har undersökt hur vinsterna har utvecklats under de senaste sex recessionerna i USA.

Goldman Sachs analys tidigare recessioner
Källa: Goldman Sachs

 

ANNONS
ANNONS

Halverade vinster

Om historien är en bra ledstång så borde investerare vara speciellt försiktiga med aktier i materialföretag och sällanköpsvaror.

Översatt  i namn är Boliden, Thule, BHG, Fenix Outdoor lämpliga representanter. De här två sektorerna har i runda slängar halverat vinsterna under tidigare recessioner.

Det är tyvärr låga odds för att de gör det även denna gång.

Bank tappar en femtedel

Bank och verkstad väger tungt på Stockholmsbörsen och är inte heller ställen man bör gömma sig i närtid. I snitt har de här två sektorerna tappat en femtedel av vinsterna under recessioner.

Måhända kan fallet för banker mildras av att räntan stiger. Men går ekonomin på knäna gör bankerna det också. Likaså kommer de exportinriktade verkstadsbolagen att gynnas av att svenska kronan har försvagats i år.

Dagligvaror och telekomoperatörer

Däremot borde inte aktieägare i Axfood, Astra-Zeneca och Telia vara oroliga. De representerar sektorer som historiskt inte uppvisat någon negativ påverkan av en recession.

ANNONS
ANNONS

Dagligvaruhandeln har till och med ökat sina vinster. Samma sak för telekomoperatörer.

En del diskonterat

Men eftersom aktiemarknaden alltid ligger lite före så är de kommande negativa vinstrevideringarna förhoppningsvis delvis redan diskonterade.

Exempelvis har företag inom sällanköpsvaror varit en av de största kursförlorarna hittills i år.

Relaterade artiklar:

Risk för åtta års ökenvandring på börsen. Dagens PS