Just som ekonomierna har börjat normaliserats efter coronaviruset så tycks pandemin öka igen. Men det märkliga är att det bara verkar vara Europa som drabbas.

ANNONS

I övriga världsdelar pekar kurvorna åt rätt håll. Enligt statistik från World in Data är dödsiffrorna i Europa (brun kurva i diagrammet nedan) snart tillbaka på samma höga nivåer som våren 2020. Det är en stor risk för att pandemin ökar igen och att vi återigen får de nedslängda ekonomier.

Graf visar hur pandemin ökar igen

Europa värst

Att pandemin skulle öka igen låg inte i några prognoser och är inte inprisat i marknaden. Visserligen är det höst och kallare, vilket enligt epidemiologerna är gynnsam för viruset, men styrkan förvånar. Medan vaccinationsgraden är 54 procent i hela världen är andelen betydligt högre i Europa.

Sverige ligger, enligt World in Data, på 72 procent vilket är nivå med Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Frankrike.

Nya restriktioner

Det här innebär att det återigen är dags att kika på vilka aktier som gynnas respektive missgynnas av  nedstängda ekonomier. Det kan ju bli en realitet igen.

Holland, som har ungefär samma vaccinationsgrad som Sverige, har redan börjat återinföra restriktioner. Samma sak för Österrike och Norge.

Dags för coronavinnare igen

Nu är det alltså läge att damma av listan på coronavinnare respektive coronaförlorare. Det betyder således att det kan bli en renässans för spelaktier och e-handlare.

ANNONS
ANNONS

Båda sektorerna har varit stora förlorare på Stockholmsbörsen i år. Samtidigt har kursutvecklingen för hotell, resebolag och fysiska detaljister varit stark. Det kommer de inte att fortsätta att vara om smittan och restriktionerna sprider sig ytterligare.

Stay tuned, som dom säger på Wall Street.

Relaterade artiklar:

Tegnell: ”Sverige inte sämre än andra” Dagens PS