Dagens PS

På med säkerhetsbältet - september värsta börsmånaden

Historisk börsutveckling i september kräver säkerhetsbälte
Det är lätt att se skrämd ut och spänna säkerhetsbältet när man tittar på den historiska börsutvecklingen för september. Hua, det är statistiskt den värsta månaden av alla vi går in i. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 30 aug. 2022Publicerad: 30 aug. 2022

Även om börsen ibland plogar nya vägar så upprepas kalenderårets avkastningsmönster förvånansvärt ofta. Dit hör ett starkt sista kvartal, en bra start på året, en volatil sommar och en usel september. Och där är vi nu.

ANNONS
ANNONS

Mörkermånad – september ner senaste 96 åren

I snitt har september de senaste 96 åren uppvisat en negativ avkastning på 1 procent. September är den i särklass sämsta månaden på året.

Februari och maj är visserligen också negativa men det är i det närmaste försumbara nedgångar.

Varför det ser ut som det gör finns det delade meningar om. Men att det historiskt är en mörkermånad för alla aktieägare är oomtvistat vilket ses i nedan graf från Evercore.

September värsta börsmånaden enligt denna statistik

Källa: Factset

Lehman Brothers och 9/11

Två septembermånader som sticker ut är 2001 och 2008. Den elfte september 2001 flög två flygplan in i skyskraporna på World Trade Center i New York.

Det startade kriget mot Afghanistan och senare Irak. I september 2008 kraschade investmentbanken Lehman Brothers under finanskrisen. Det har helt enkelt varit en osedvanligt otursförföljd månad.

ANNONS

Vi får hoppas att historien inte upprepas.

Relaterade artiklar:

Allt fler svenska företag fimpar Kina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS