Dagens PS

Otippat! Rea på Tesla-aktien

Elbilar
Kinesiska elbilstillverkaren NIO:s concept för deras elbil ET. (Foto: Wikimedia Commons)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 14 dec. 2020Publicerad: 14 dec. 2020

I november månad var den kinesiska elbilstillverkaren NIO fjärde mest köpta aktien på Avanzas plattform. Det var bara två spelbolag och vaccinförhoppningar i Astra Zeneca som trängde sig före.

ANNONS
ANNONS

Avanzas tio i topplista för månaden brukar vara hemvist för idel inhemska aktiefavoriter. Att ett okänt och ungt bolag från Asien finns med är sannolikt extremt ovanligt.

Förklaringen ligger i svenskarnas förhoppning i att ha hittat ett nytt Tesla. Att en annan kinesisk elbilsproducent, Xpeng, också finns på listan stärker tesen. Risken finns dock att de nyblivna aktieägarna blir besvikna.

Hög värdering

NIO och Xpeng har visserligen stöd av den kinesiska staten som vill stötta inhemska elbilstillverkare. Likaså finns support i NIO från teknikjätten Tencent som äger 16 procent i företaget.

Xpeng har den andra kinesiska teknikjätten, Alibaba, som delägare med 14 procent. Men Tesla har ett betydande försprång. Infrastrukturen med egna laddstationer och tillverkning runt om i världen ska inte underskattas. För att inte prata om värderingen.

Tesla billigare

I tabellen nedan återfinns några jämförbara nyckeltal för Tesla och de tre mest populära kinesiska elbilsaktierna. Räknat på de senaste tolv månaderna (TTM) framstår Tesla som billig jämfört med de övriga.

Tillväxten är visserligen högre för kineserna men då basen är låg är det naturligt. NIO dubblade kursen under november. Det är bara att gratulera aktieägare i NIO.

ANNONS

Men om Tesla i jämförelse framstår som attraktivt värderad borde risken vara hög i NIO.

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS