Oljepriset har gått som en raket i år. Med 50 procents uppgång är utvecklingen dubbelt upp mot börsen och senaste toppen i oljepriset från 2018 är nära.

ANNONS

De som tankar dieselbilar får nu betala över 18 kronor litern. Oljepriset trycker även upp inflationen. Oljeproducenterna gnuggar händerna. Men för de som far illa av det höga oljepriset finns det hopp.

Brytpunkt på 50 dollar

Den forna oljejätten i väster har nämligen vaknat igen. För ett par år sedan var USA världens största oljeproducent. Det hade man blivit med hjälp av den nya utvinningsmetoden fracking. Det är dock en kostsam produktion. Brytpunkten på oljepriset för lönsam utvinning sägs ligga runt 50 dollar.

Frackingindustrins svanesång

När oljepriset för ett drygt år sedan fallit till 22 dollar som lägst – med spotpriser närmare noll – var det av naturliga skäl rullgardinen ned för frackingindustrin.

Utvinningen upphörde nästan och konkurserna duggade tätt. Den amerikanska frackingindustrins svanesång var också något som fick de traditionella oljeproducenterna att gnugga händerna.

Frackingindustrin tillbaka

Men frackingbolagen verkar ha nio liv. Med ett oljepris som rör sig mot 80 dollar är förtjänsten god. Nytt riskkapital har skrapats ihop och hux flux är utvinningen av olja via fracking snart tillbaka på nivån före pandemin.

Det visar färsk statistik från energikonsulten Baker-Hughes Rig Count Overview & Summary Count | Baker Hughes Rig Count. Som mest fanns 1 100 oljeriggar 2018. Då var oljepriset som nu och nosade på 80-dollarsnivån.

Oljepris

ANNONS
ANNONS

Nu återstår det att se om alla oljeriggar fortfarande är brukbara och pengar finns för att komma tillbaka till 2018 års nivå. För att komma dit är det en fördubbling i antalet aktiva riggar som krävs. Om så blir fallet kommer nog inte oljepriset att vara bestående på 80 dollar. Och då kommer oljekonsumenterna att gnugga händerna.

Läs mer: Ökade vinstmarginaler bäddar för baksmälla