I förra veckan skrev börssuccén Hexagon upp sina marginalmål. Om några år ska rörelsemarginal uppgå till 30 procent. För tio år sedan var Hexagons marginalmål 20 procent.

ANNONS

Det är en förbättring på tio procentenheter. En fantastisk bedrift. Och Hexagon är inte ensamma i världen om att ha förbättrat vinstmarginalen.

Bästa vinstmarginalen någonsin

De senaste 20 åren har nettomarginalen för världens alla företag i snitt ökat med fyra procentenheter. Det är extremt mycket på kort tid. 2021 kommer världens företag att ha den högsta vinstmarginalen någonsin.

Nästan 12 procent, enligt en analys av konsultföretaget Grapenfelt Advisory (se diagram nedan).

vinstmarginaler

Vinstmässig baksmälla att vänta

Den här marginalförbättringen har tjänat aktiemarknaden men risken är uppenbar för en vinstmässig baksmälla. Både på kort och lång sikt.

I närtid har företagen gynnats av ett efterfrågetryck när ekonomierna har öppnats efter pandemin. Lagren har sålts ut.

Nu är det brist på såväl insatsvaror, personal och transporter. Det kommer rimligtvis påverka marginalerna. Grapenfelt lyfter även fram högre räntekostnader som en följd av att räntan är på uppgång runt om i världen.

Lägre inträdesbarriärer

På längre sikt är det ett frågetecken om vinstmarginalerna kan avvika från det historiska snittet. Marknadsekonomin ska ju, i alla fall i teorin, fungera som en utjämnande kraft.

Är en industri eller vertikal extremt lönsam drar den till sig konkurrenter vilket i förlängningen leder till en normaliserad l lönsamhet. Med lättillgängligt riskkapital och ny teknik borde inträdesbarriärerna vara lägre nu än tidigare.

ANNONS
ANNONS

Rimmar illa

Om det inte inträffat något paradigmskifte i marknadsekonomin borde aktiemarknaden ställa in sig på måttliga vinstmarginaler de kommande åren.

Det rimmar inte riktigt med rådande vinstprognoser och börsvärderingar.

Läs mer:

Morgan Stanley: Så faller börsen till årsskiftet. Dagens PS