Förra veckan levererades nya börsrekord världen över (utom i Kina). Men det kanske inte var så överraskande för de som följer centralbankernas expansiva penningpolitik.

ANNONS

Förra veckan var nämligen också ett nytt rekord för centralbankernas balansräkningar. Som bekant har ju kurvorna för de här två storheterna betett sig som siamesiska tvillingar.

Kraftigaste lutningen

I diagrammet nedan har analystjänsten Bloomberg ritat in kurvan för den amerikanska centralbankens (FED) utveckling och storlek på balansräkningen. Kurvan är inte längre lodrät, som under våren 2020 och hösten 2008, men den utgör den kraftigaste lutningen därefter.

Nya börsrekord
Här pumpar FED in miljarder i finansmarknaden.

Och det finns inga tecken ännu på att kurvan börjat flacka. I förra veckan pumpade FED in 141 miljarder kronor på finansmarknaden.

ECB 80 procent av BNP

Den nuvarande storleken på FED:s balansräkning är så gigantisk att det är enklare att prata i termer av procent av BNP. Med det måttet motsvarar FED:s balansräkning nu 37 procent i USA.

Men det är faktiskt bara halva storleken mot den europeiska centralbanken (ECB) där balansräkningen motsvarar hela 80 procent av EU-ländernas BNP.

ANNONS
ANNONS

Japan nationaliserat finansmarknaden

Den föga smickrande förstaplatsen i den här tävlingen tas hem av Japan. Balansräkningen för BoJ, den japanska centralbanken, motsvarar hela 133 procent av landets BNP. Elaka tungor gör gällande att Japan har nationaliserat hela finansmarknaden.

Som jämförelse motsvarar Riksbankens balansräkning cirka 30 procent av Sveriges BNP.

Nya börsrekord

Ur aktiemarknadsperspektiv är det alltså den här kurvan som styr börsen (se diagram nedan).

nya börsrekord

Så länge som balansräkningarna sväller (läs trycker nya pengar) fortsätter börserna upp. Budskapet från det senaste FED-mötet (Jackson Hole) är att stimulanserna kommer att fortsätta i den här takten ett tag till.

ANNONS
ANNONS

Då kommer vi sannolikt också att få nya börsrekord.

Relaterade artiklar:

Därför är Stockholmsbörsen bäst i världen. Dagens PS

Superdator indikerar fortsatt börsuppgång. Dagens PS