Dagens PS

Superdator signalerar fortsatt kursuppgång

Superdator förstår fortsatt kursuppgång
Superdator styr fonden. En är The AI Powered Equity ETF med tickern AIEQ och styrs enbart av superdatorn IBM Watsons AI. Och här förutspås fortsatt kursuppgång. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 15 aug. 2021Publicerad: 15 aug. 2021

Allt fler av svåra mänskliga beslut förväntas med tiden överlåtas på datorer. Vissa yrkeskårer bedöms till stor del ersättas av avancerade datorer som baseras på artificiell intelligens (AI).

ANNONS
ANNONS

En bransch som bedöms ligga i riskzonen är kapitalförvaltning. En superdator borde på papperet ha större möjligheter än människan att analysera och kompilera den mängd data som finns för såväl marknaden likväl som för enskilda aktier eller obligationer.

Superdatorn IBM Watson

Mycket riktigt så har de första helt maskinella AI-fonderna redan startat. En av dom är The AI Powered Equity ETF med tickern AIEQ och styrs enbart av superdatorn IBM Watsons AI.

Den följer det amerikanska indexet S&P500 men det finns även en europeiska version som följer ett europaindexet. AIEQ har frihetsgraden i såväl exponering som val av aktier.

Dem givna frågan är hur det har gått och vad AI tror om börsen?

Rekordlåg andel likvida medel

Än så länge är det ingen succé. De senaste tre åren är avkastningen bättre än Dow Jones index men något sämre än S&P500 och betydligt efter såväl Nasdaq som Stockholmsbörsen.

Just nu är kassaandelen låga 0,33 procent. Det är en rekordlåg andel och fonden är med andra ord fullinvesterad.

ANNONS

Det innebär rimligtvis att den superdator som styr fonden bedömer att marknaden ska fortsätta att gå upp.

Google näst störst

När det gäller enskilda aktier är hälsovårdsbolaget Danaher största innehavet följt av Alphabet (moderbolag till Google). Det finns för närvarande ingen större viktning av innehaven i termer av teman.

Det är en bred portfölj med såväl teknologi, detaljhandel, hälsovård och verkstadsindustri. Cykliska bolag är representerade men väger inte tyngre än andra sektorer.

AI-datorer sägs ju tillgodogöra sig och lagra information likväl som att lära av misstagen. De blir med andra ord smartare med tiden.

Skall bli spännande att se fondens utveckling framöver.

Relaterade artiklar: 

Finansieringen av blockkedjebolag slår rekord. Dagens PS

ANNONS

Stockholm har de hetaste startup-bolagen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS